Bytter metadon til heroin

Metadon selges åpent på gata i Oslo.

Rusmisbruker

Rusmisbrukere selger metadon i bytte mot heroin.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Etter at de narkomane ble flyttet fra Plata i Oslo har deler av markedet for kjøp og salg av narkotika flyttet til inngangen ved Byporten.

SE: Selges åpent på gata

Her selges det for det meste heroin og beroligende piller, men legemidlene metadon og subutex som blir delt ut av kommunene, blir også omsatt i stadig større grad.

Ser det hver dag

24 år gamle Kim Eriksen som har en lang historie med rusmisbruk bak seg er vitne til at det selges metadon og subutex hver eneste dag.

- Der hvor folk står og selger ser man at medadonflasker og subutexpakninger ligger kastet vekk, ofte til og med med navnet til klienten som ar solgt det fortsatt på flaska. Men de fleste er jo smarte nok til å rive av navnelappen sin slik at de ikke får problemer etterpå, sier han.

Skal fjerne heroinsug

Behandling med metadon eller subutex kalles legemiddelassistert rehabilitering. Medisinene skal fjerne suget etter heroin.

I tillegg skal pasientene få tett oppfølging av psykolog, hjelp til å bo, eller å komme i gang med utdannelse eller jobb.

Rundt 30 prosent av pasientene har god nytte av behandlingen, men flertallet får ikke nok hjelp til å mestre livene sine. Det er en av grunnene til at stadig flere heroinavhengige selger medisinene sine.

- De føler at heroin fungerer bedre for dem i stedet, sier Eriksen.

Klistret fast i miljøet

- Det er dårlig rehabilitering i Oslo. Jeg kjenner ikke til noen som gar på metadon som har en jobb eller gjør noe særlig konstruktiv i livet sitt. Det fører jo til at man er like klistret fast i rusmiljøet selv om man får legemiddelassistert rehabilitering, sier han.

"Plata" foran Oslo Sentralstasjon

'Plata' foran Oslo Sentralstasjon.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Metadon og Subutex er avhengighetsdannende medisiner. Pasientene er nødt til å ta en dose hver dag.

For folk som fra før er avhengig av heroin fjerner de abstinensene, men for folk som ikke er avhengige av heroin gir legemidlene en sterk rus.

- Sprøtt

Eriksen var bare 18 år da han for første gang prøvde metadon han fikk av en bekjent.

- Dt er helt sprøtt egentlig at medisiner utdelt av staten var det stoffet jeg først begynte å ruse meg på. Jeg hadde aldri rørt noen opiater før. Jeg fikk en sterk rus av det og det tok ikke mange ukene før jeg dro til byen og kjøpte meg en flaske metadon igjen.

Han ble raskt avhengig. Fikk han ikke tak i metadon kjøpte han heroin i stedet.

Lager nye regler

I disse dager jobber helsemyndighetene med å lage nye regler for hvem som skal få metadon og subutex.

Sosial- og helsedirektoratet foreslår at langt flere heroinavhengige bør få behandling med metadon eller subutex.

Antallet pasienter på denne behandlingen bør økes fra 4500 til 7000 mener de. I fagmiljøet er det delte meninger om dette er veien å gå.

Jon Sundelius er intstitusjonssjef ved et av dagsentrene for metadonpasienter i Oslo. Han er bekymret over at stadig flere får metadon og subutex uten nok oppfølgingen.

- Mangler kontroll

Sundelius sterkt kritisk til at det ikke er noen kontroll med at medisinene havner i riktig munn.

- I dag får de fleste metadonpasienter utdelt medisinen sin på apotek. Mange får med seg syv doser av gangen slik at de skal slippe å komme tilbake hver eneste dag. Det er disse dosene som havner på det illegale markedet, forteller han.

- Når man ikke har kontroll og oversikt over pasientene så er det klart medisinene blir en del av det illegale markedet. De veksler det rett og slett inn i andre rusmidler.

Slik sett kan man si at helsemyndighetene finansierer rusmisbruket til folk mener han.

Klarer ikke kutte rusmidler

Kim Eriksen har nettopp startet med behandling med medisinen subutex, denne gangen lovlig utdelt av Oslo kommune.

Tanken er at han skal nå skal klare å unngå andre rusmidler, men det gjør han ikke. Livet har ikke blitt noe annerledes enn tidligere. Ofte går turen ned til sentrum hvor han sper på med heroin og rohypnol.

- Jeg er så abstinent selv om jeg får subutex, at jeg bare må ta heroin i tillegg, sier han.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

Subutexmedisinene fungerte ikke for Kim Eriksen. Han fikk bivirkninger som hodepine, frysninger og klarte ikke å sove om natten. I tillegg hadde han abstinenser og fortsatt behov for å ruse seg. I løpet av Påsken sluttet han på medisinene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.