Forskere ved universitetet i svenske Linköping mener de sitter på løsningen for hvordan få flere svensker til å melde seg som organdonorer: at fylkeskommunen betaler begravelsen.
Beløpet kan ligge mellom 30.000 og 45.000 kroner. Det skriver Aftonbladet.se.
Forslaget skal snu den negative trenden som rår i Sverige, hvor færre og færre ønsker å gi fra seg organer som de ikke trenger, også etter at livet er slutt.
– Dette skal ikke fungere som en gulrot, men som en belønning til de som velger dette alternativet, sier forsker Stellan Walin til Vetenskapsradion.
– Redd for denne typen tjenester
Hege Kuhle er leder for Stiftelsen Organdonasjon i Norge.
Foto: Stiftelsen OrgandonasjonLeder for Stiftelsen Organdonasjon, Hege Kuhle, er ikke spesielt positiv til forslaget.
– Jeg ikke tror det blir flere donasjoner av det, sier Kuhle til NRK.no.
Hun forteller at Norge ligger langt foran Sverige når det gjelder antall donorer. I 2010 hadde Sverige 13,8 donorer per million innbygger. I Norge var tallet 20,8.
– Svenskene har kjørt en del kampanjer og slikt. De har også et register, som de ikke får til å fungere. Det har de nok også innsett. Men denne typen tjenester er vi litt redde for, sier Kuhle.
- LES OGSÅ:
– Skal ikke tjene på det
Hun presiserer at man ikke skal ha utgifter i forbindelse med donasjoner, men at man heller ikke skal tjene på det.
– Man skal ikke drive med kjøp og salg av organer. Du skal ikke tjene penger på dette. Dersom en melder seg som donor, er det fordi en har lyst til å hjelpe andre, forteller Kuhle.
Hun mener forslaget rett og slett ikke er nødvendig, selv om Sverige har gått tilbake i antall donorer de siste årene.
– Og når det går dårlig kommer det også mange forskjellige forslag. Men her begynner de i feil ende. Dette blir jo en form for betalingstjeneste.
Suksess med sosiale medier
Spania er det landet i verden med flest organdonasjoner. Kuhle mener suksessen skyldes god folkeopplysning, blant annet gjennom media.
Stiftelsen Organdonasjon har valgt å bruke sosiale medier for å nå ut til folk, og mener de har lykkes med det.
– I skrivende stund har vi over 200.000 tilhengere på Facebook, fra folk som er positive til dette. Sosiale medier gjør absolutt at vi når fram til flere, mener Kuhle.
– Det er kanskje enkelt å trykke «liker» på slike forespørsler på Facebook. Hvordan kan man vite at disse virkelig mener noe med det?
– Det er enkelt, ja. Men nettopp at det er så enkelt, gjør at folk blir veldig positive til organdonasjon. Det er lettere å si at jeg er for, enn å sette seg ned for å snakke om det.