Denne buksa er helsefarlig for menn

Kan føre til urinveisinfeksjon, urinblæresvakhet, nedsatt sædkvalitet, sopp og «vridde» testikler.

efron

De kan se bra ut på mange, men trange bukser kan gi ubehagelige helsefølger.

Foto: Colourbox

De siste års mannemote har blant annet vært preget av svært trange bukser og jeans.

Komikeren Russell Brand, filmstjerne Zac Efron og musiker Jarle Bernhoft er blant de mange som har lagt sin elsk på de tettsittende plaggene.

Kvinner har fra før av vært smertelig klar over at trange bukser på ingen måte har vært en fordel for helsen.

Risikoen for soppinfeksjoner og blærekatarr øker - og noen opplever også ilende smerter i bein og lår, som følge av nerver i klem.

Det viser seg nå at det heller ikke er ufarlig for menn å velge stramme benklær.

Kan gi en rekke helseplager

Photocall de Zac Effron

Filmstjerne og trendsetter Zac Efron sees ofte i skinny jeans.

Foto: Colourbox

Den profilerte britiske legen Hilary Jones har på oppdrag fra Tena gjort en studie av 2000 britiske menn, der hensikten var å se på helseeffekten av å bruke trange jeans.

Resultatet var ikke positivt. Det kom fram at hyppig bruk gjorde menn mer utsatt for urinveisinfeksjoner, urinblæresvakhet, nedsatt sædkvalitet, sopp og «vridde» testikler.

«Vridde» testikler oppstår når stramme bukser hindrer sædlederen i å bevege seg fritt, slik at den vrir seg og hindrer blodgjennomstrømning i testiklene. Tilstanden kan være svært smertefull.

– Ha god plass i bukseskrittet

– Du bør ha god plass i bukseskrittet. Buksa bør være komfortabel, slik at du ikke følger deg hemmet på noe vis, sier Hilary Jones til den britiske avisen The Telegraph.

Han forteller videre at han har sett flere tilfeller der menn har fått vridde testikler som følge av å bruke altfor trange bukser.

– Disse mennene setter helsen sin i fare. Vær så snille og ikke sett forfengeligheten foran helsen, oppfordrer Jones.

Studien hans avslørte at hver tiende mann har opplevd ubehagelige helseeffekter fordi de har gått i for trange bukser. Hver femte av disse igjen hadde opplevd testikkelvriding.

– Det er jo direkte vondt

John Ødegård Jensen

Livsstilsjournalist og moteekspert John Ødegård Jensen

Foto: Bonnier Media

– Det kan umulig være bra å gå i slike bukser. Det er jo direkte vondt, sier livsstilsjournalist og moteekspert John Ødegård Jensen.

– For meg ble det altfor ubehagelig å bruke skinny jeans, så jeg har for lengst sluttet med det. Jeg vokste fra det, kan du vel si.

Det betyr imidlertid ikke at det blir slutt på å se menn i stramme benklær med det første.

– Nei. De trange buksene forblir i motebildet en god stund til, men vi ser også at det kommer videre jeans på markedet nå. Diesel og G-Star har noen nye modeller som er løse og behagelige i snittet.

Ødegård Jensen synes det er positivt at menn ikke lenger trenger å droppe komforten for å følge moten.

– Det har vært ekstremt trangt et par år nå. Jeg er glad legevitenskapen kommer på banen og sier at nok er nok.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)