Brusdrikkere får oftere kreft

Mye brus med vanlig sukker øker risikoen for å rammes av kreft i bukspyttkjertelen, viser ny forskning.

Brus i butikkhylle

Brusdrikkerne skiller seg ut med økt kreftrisiko, ifølge amerikanske forskere.

Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / Scanpix

Over 600 nordmenn får kreft i bukspyttkjertelen hvert år. Sjansen for å overleve sykdommen er liten.

Nå viser en amerikansk studie at folk som drikker vanlig sukret brus flere ganger i uken, har dobbelt så høy risiko for å få sykdommen som andre, skriver SVT.se .

Tidligere svenske studier har vist samme tendens.

Skyldes ikke boblene

Drikker man mye brus, får kroppen i seg store mengder sukker på kort tid. Det fører til at bukspyttkjertelen kjapt må produsere mye insulin.

Presset på bukspyttkjertelen ved stort sukkerinntak, er antakelig årsaken til økningen i kreftrisiko.

Forskerne fulgte 60.000 menn og kvinner over 14 år, og brusdrikkerne var klart overrepresentert blant tilfellene av kreft i bukspyttkjertelen. Men også andre sukkervarer i store mengder kan gi samme effekt.

Ønsker dyrere brus

Anne Lise Ryel

Sukker bør bli dyrere, mener Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: Bjørn Schei

Selv om det i tilfellet bukspyttkjertelkreft ser ut til å være en direkte sammenheng mellom insulinproduksjon og utviklingen av kreft, kan sukker også være en risikofaktor for annen kreftsykdom.

- Vi vet jo at sukker og sukkerholdige produkter i for store mengder lett kan føre til overvekt. Og overvekt er en selvstendig risiko for flere kreftformer, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til NRK.no.

Kreftforeningen har tro på at avgifter kan endre matvaner, og har lenge gått inn for høyere avgifter på for eksempel sukkerholdig brus.

- Vi mener at sunne matvarer, som er ganske dyrt i Norge, bør bli billigere. Det er viktig å forebygge med sunn kost og fysisk aktivitet, sier Ryel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.