NRK Meny
Normal

Bruktbilen dyrere enn du tror

Mer enn halvparten av bruktbilbutikkene bryter loven ved å ikke oppgi omregistreringsavgift som en del av salgssummen. Forholdene er aller verst i Nord-Norge og på Sørlandet, viser en fersk undersøkelse.

Bruktbil
Foto: Ill.foto: Dag W. Grundseth / Scanpix

I disse nedskjæringstider er du kanskje blant dem som har droppet tanken om å kjøpe helt ny bil? Men hvis du ønsker å bytte ut den gamle doningen med et pent brukt kjøretøy og lar deg friste av en "hyggelig" pris fra forhandler, er det lett å bli lurt.

Kjøper du en bruktbil må du ut med en statlig omregistreringsavgift som gjerne er på mellom 5000 og 15 000 kroner. Ifølge markedsføringsloven skal denne avgiften være inkludert i salgssummen når bilen annonseres i aviser eller på nettet. Det er det ikke så mange selgere som bryr seg om.

Mange blir lurt

Forbrukerrådet har nå undersøkt markedsføringen hos 50 av landets bruktbilforhandlere. 38 prosent av dem holder omregistreringsavgiften skjult når de annonserer i avisene.

Enda verre er det på Internett. 62 prosent av forhandlerne dropper avgiften i bilenes salgspris på butikkenes egne hjemmesider.

Og aller verst er det på Finn.no, landets største markedsplass for kjøp og salg av bruktbiler. Der informerer bare sju av de 50 forhandlerne om omregistreringsavgiften på alle eller de fleste av bilene de selger.

Dermed er muligheten svært stor for at prisen blir inntil 15 000 kroner høyere enn den annonserte hvis du kjøper bruktbil hos en etablert forhandler via Finn.no. Selv om dette altså er en ulovlig praksis. Og selv om flere butikker bruker "trygghet ved kjøp" som salgsargument.

Verst i nord

Undersøkelsen tyder på at forholdene er aller verst helt nord og helt sør i landet. Fem av seks undersøkte forhandlere i Tromsø bryter påbudet om å inkludere omregistrering i salgsprisen. I Kristiansand er tallet tre av sju.

Bergens-forhandleren Auto 23 i Fyllingsdalen er den eneste av de 50 undersøkte butikkene som alltid inkludererer omregistrering i prisen på sine bruktbiler.

Forbrukerrådets test av markedsføringen viser også at flere forhandlere gir så forvirrende eller mangelfulle opplysninger at det er nærmest komplett umulig for potensielle kunder å forstå hva som er og ikke er inkludert i totalprisen. For å finne ut dette må kunden spørre selgeren direkte.

Se hele undersøkelsen her

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.