Hopp til innhold

Takler jobben med Bjørndalen-triks

- Det har blitt mye lettere for meg å holde presentasjoner, sier Marius R. Amundsen i Statoil.

Marius Rosenberg Amundsen

Sponsoransvarlig Marius Rosenberg Amundsen i Statoil har hatt nytte av knep fra idretten.

Foto: Statoil

Ole Einar Bjørndalen

En fokuslapp i geværfutteralet har vært med på å gjøre Ole Einar Bjørndalen god.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Statoils sponsoransvarlige, Marius Rosenberg Amundsen, var lite vant til å stå foran forsamlinger da han skulle inn i jobben han har nå.

Det valgte han å ta tak i allerede før dag én. Og et viktig hjelpemiddel ble det lille kortet med triggerord - et triks Ole Einar Bjørndalen bruker for å bli bedre til å fokusere på standplass.

- Det er enkelt egentlig. Jeg har et kort med noen små setninger som minner meg om de oppgavene jeg skal konsentrere meg om når jeg holder en presentasjon eller er i et viktig møte, forteller Amundsen til NRK Puls.

Enkle arbeidsoppgaver

Som tidligere fotballspiller på Lillestrøm, er Marius Rosenberg Amundsen selv også vant til å tenke som en idrettsutøver.

- Fra idretten vet jeg hvor viktig det er å fokusere på de viktige arbeidsoppgavene, og ikke grave seg ned i detaljer, forteller han.

- Kortet med noen små setninger på har i stor grad hjulpet meg med å holde fokus på å få fram budskapet. Jeg opplever at presentasjonene flyter enklere når jeg klarer å fokusere på disse fire tingene. Da henger jeg meg ikke opp i ordlyden i hver enkelt setning eller hvordan slidene mine ser ut, sier han videre.

På kortet til Amundsen står det fire små setninger som han har kommet fram til gjennom egen refleksjon og tilbakemeldinger fra kolleger og prestasjonsrådgiver Anders Grøterud:

  • Snakke høyt og tydelig
  • Tenk dynamikk (flyt, kroppsspråk)
  • Kommuniser med hele meg
  • Forsterk det positive

Unngår distraksjon

I en foredragssituasjon er det alltid mange distraksjonsmomenter. Da har Amundsen erfart at det hjelper å konsentrere seg om noe konkret.

- Som fotballspiller var jeg også vant til å få enkle, konkrete oppgaver. Det fungerer veldig bra å tenke sånn når jeg står foran en forsamling også, sier han.

- Ofte handler det om å få fram to-tre hovedbudskap. Det skal jeg gjøre ved å utføre de fire oppgavene på kortet best mulig. Alt annet er mindre viktig, sier han videre.

Han har pleid å legge kortet foran seg når han holder presentasjoner, og på store møter har han ofte skrevet opp punktene i notatboka han har på bordet.

Ber om respons

I starten var punktene med Amundsen bestandig. Men etter hvert har de små setningen festet seg så godt at han ikke trenger kortet fysisk lenger. Likevel gir det fortsatt mening å jobbe med de samme oppgavene.

- Når jeg holder presentasjoner internt i bedriften, allierer jeg meg alltid med et par kolleger. De får se disse punktene, og gir meg tilbakemelding etterpå på om jeg har brukt dem bra nok, forteller han til NRK Puls.

- Det er viktig å få respons umiddelbart etterpå. Det er en stor hjelp til å bli bedre på det man gjør, fortsetter han.

Kanskje vil punktene skiftes ut med andre i fremtiden.

- Hvis disse punktene blir veldig godt innarbeidet, kan det jo hende jeg trenger nye å jobbe med. Men foreløpig er det dette som er hovedoppgavene mine, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)