NRK Meny
Normal

Snart blir haugevis med gavekort ubrukelige

Fikk du gavekort til jul i fjor? Da bør du passe på at de ikke går ut på dato.

Gavekort

Gavekortene varer ikke like lenge. Sjekk når ditt går ut på dato, så du er sikker på å få brukt opp beløpet før det er for sent.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Bruk gavekortet på dopapir og andre ting det er kjedelig å betale for, oppfordrer forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Flate julegaver som kan brukes nesten overalt er en vanlig gave å gi til jul.

I tillegg til plastgavekort som kan brukes på sentrene, har også butikkene egne gavekort. For ikke å glemme rabattkort, universalgavekort og det nylig omtalte visagavekortet.

Samtlige er fine gaver – så lenge du husker å bruke dem.

Penger ut av vinduet

– Gavekort på for eksempel hudpleie eller et kjøpesenter er fine julegaver å gi, fordi de kan brukes til hva du vil. Men du bør bruke dem så fort som mulig, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til NRK.no.

Og selv om gavekort kanskje er den perfekte gaven til den som har alt, kan gavekortene også være penger ut av vinduet. For om du ikke oppbevarer gavekortene i lommeboken, er det lett å glemme dem.

– Butikkene er strenge hvis gavekortet har gått ut. Det er sure penger å gå glipp av, presiserer Sandmæl.

Millioner aldri brukt

Sentre NRK.no har sjekket, opplyser at de fleste gavekortene de selger blir brukt før de går ut på dato.

Samtidig er det ganske mange gavekort som blir liggende i skuffer og skap til de blir verdiløse.

– Vi selger gavekort for mellom 1,5 og 2 millioner kroner i året. Cirka 10 prosent av kortene blir ikke brukt opp, sier Anja Løvåsen, senterleder ved Glassmagasinet til NRK.no.

– Vi har ikke oversikt over eksakt antall gavekort som selges, men vi vet at kortene stort sett brukes, da det er igjen godt under 10 prosent av det vi har solgt gavekort for, sier Elisabeth Jensen, senterdirektør ved Byporten Shopping til NRK.no.

– Statistikken fra to år tilbake viser at om lag seks prosent av gavekortene vi leverer ikke blir brukt, men jeg har dessverre ikke nyere tall, sier Per Christian Næsset, salgs- og markedssjef for Oberthur Norge til NRK.no.

De leverer gavekort til om lag 100 forskjellige kunder, både enkeltbutikker og kjeder.

Sammenlagt tyder det på at verdier for millioner av kroner forsvinner inn til handelsstanden, fordi folk glemmer å bruke gavekortene sine.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bruk dem på julegaver

Gavekort eller ikke, det lønner seg sjelden å handle bare for å bruke opp noe.

– Det beste rådet jeg kan gi nå før jul, er å bruke dem på julegaver, det har jeg gjort, oppfordrer forbrukerøkonom Sandmæl.

Er du allerede ferdig med alle julegavene, eller bare skal gi bort ting du har laget selv, har Sandmæl et siste triks i jakkeermet.

– Alle kjøpesentre har en matbutikk. Husk at du kan bruke gavekortet på dagligdagse innkjøp som melk, brød eller toalettpapir, avslutter hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.