Hvis en kvinne institerer på keisersnitt, vil hun i praksis gjerne få det her også, sier seksjonsoverlege ved Fødeseksjonen ved Rikshospitalet, Tore Henriksen. Hver sjette norske kvinne tar keisersnitt.
– Dette bringer retningslinjene i overensstemmelse med praksis ved sykehusene, sier klinikere, ifølge BBC.
Kvinnene skal tilbys rådgivning og informeres om risikoen ved keisersnitt, men valget skal være deres.
– Det handler om å forsikre kvinnene om at fødselen vil skje på den måten som passer dem og deres babyer best.
Les også:
Stor operasjon
Fagpersonene bak retningslinjene understreker at de regner med at de fleste likevel vil være uinteresserte i keisersnitt.
– Keisersnitt er en stor operasjon - den er like stor som hysterektomi (å fjerne livmoren), sier fødselslege og gynekolog Malcolm Griffiths, som ledet utformingen av de nye retningslinjene til BBC.
– Det er ikke en operasjon de fleste gravide kvinner er interessert i eller ønsker seg, sier han.
Les også:
Norge: – Får det, hvis man instisterer
Norsk lovgivning sier at pasienten skal lyttes til, men at legen bestemmer. Men i praksis hersker «selvbestemt keisersnitt».
– Hvis en kvinne insisterer på keisersnitt, så vil hun i praksis gjerne få det, sier seksjonsoverleve ved Fødeseksjonen ved Rikshospitalet, Tore Henriksen til NRK.no.
– Man informeres grundig om farene for komplikasjoner og forsøkes gjerne overtales dersom det ikke er noen medisinsk grunn for ikke å føde vaginalt, men så får man det gjerne som man vil.
I blant er keisersnitt medisinsk nødvendig, men slett ikke i alle tilfeller det tas. Henriksen anslår at hvert femte keisersnitt er såkalt «selvbestemt», altså at kvinnen får det, utelukkende fordi hun ikke vil føde vaginalt.
Artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening: «Selvbestemt keisersnitt - valg og viten i konflikt»
Varierer fra sted til sted
Antallet keisersnitt har økt kraftig de siste 30 årene, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I 1968 tok kun 2 prosent det, mot 16 prosent i 2002. I dag tas mer enn hvert sjette barn (17 prosent) ved keisersnitt.
Viljen til å utføre keisersnitt varierer vel å merke fra sykehus til sykehus - og rundt om i landet.
– Bergen har vært litt mer restriktive enn man har ved sykehusene i Oslo, sier Henriksen til NRK.no.
– Det kan ha med å gjøre at det er litt mer stemning for å være restriktive i Bergen og at flere kvinner i Oslo ønsker keisersnitt.