NRK Meny
Normal

Brilleløse storskjermer med 3D

Den første store tv-skjermen som ikke krever spesialbriller for å se 3D er nå presentert.

3D-tv

3D-briller kan snart erstattes av det blotte øye.

Foto: NRK

Produsenten Samsung har vist fram den første brilleløse storskjermen for tredimensjonale bilder. Størrelsen er 55 tommer, og tv’en ble nylig vist fram på en kinesisk teknologimesse.

Det har vært et problem for 3D-markedet at seeren må bruke spesielle briller for å se tv-bildene tredimensjonalt.

Mange mener det er tungvint å bruke slike briller. De kan være ubehagelige å ha på, og noen stiller spørsmål ved den den tekniske kvaliteten. Dessuten kan de være dyre i innkjøp.

Avventende marked

Derfor har kundene vært avventende, også fordi tilbudet om tredimensjonalt innhold fortsatt er begrenset.

Brilleløse 3D-tv’er er allerede i handelen, men da må du nøye deg med ganske små skjermer. Fortsatt gjelder regelen om at jo mindre, jo bedre.

Toshiba startet salget av småskjermer på 12 og 20 tommer før jul, og LG er nå ute med den første smarttelefonen med 3D-display. Nintendo satser også stort på 3D-skjermer som ikke krever spesialbriller.

Kommer om tre år

Samsung LED-tv

Flere produsenter utvikler nå store 3D-paneler som ikke krever spesialbriller.

Foto: Samsung

Men snart kommer altså de første brilleløse storskjermene. Samsungs utgave er riktignok en prototype, og produsenten regner med at det vil ta minst tre år før den kan havne i butikkene.

Likevel viser dette at bransjen nå satser stort på utviklingen av de store og brilleløse 3D-skjermer som markedet venter på.

Flere av Samsungs konkurrenter skal også i være i gang med tilsvarende utvikling, melder Jyllandsposten .

Betraktningsvinkelen er også noe som skiller den nye brilleløse 3D-tv’en fra forrige generasjon. Mens småskjermene krever at man sitter midt foran for å oppnå full effekt, skal man nå kunne se 3D fra flere ulike vinkler.

LES OGSÅ:

Kvalitet og størrelse

- Jeg har stor tro på at brilleløs 3D kommer i alle formater. Spørsmålet er ikke om men når, sier fagredaktør Erik Andersen i stiftelsen Elektronikkbransjen til NRK.no

- Utfordringen for denne teknologien handler mest om kvalitet og størrelse. Hvorvidt den nye 55-tommeren er bra nok vil jeg ikke mene noe om før jeg har sett den. Men det er utvilsomt spennende ting på gang, mener han.

Andersen forteller at alle de store tv-produsentene nå signaliserer at de nesten utelukkende vil lage 3D-paneler til alle skjermer på 37 tommer og større. 3D-skjermene kan også vise tradisjonelle 2D-bilder.

- For fabrikantene er det mer rasjonelt å lage én type panel i stedet for to. Dermed vil skjermene bli rimeligere etter hvert. Og de kommer uansett.

- Hva med dem som skal kjøpe ny tv, men ikke vil betale ekstra for en 3D-teknologi de ikke har tenkt å bruke?

- Til dem vil jeg likevel anbefale 3D, fordi innholdet i dette formatet blir ganske mer omfattende i løpet av få år. Det gjelder både for kringkasting, filmer og spill, sier Andersen.

3D og HD

Når det gjelder fenomenet 3D-tv, som er under ett år gammelt, ser han en klar parallell til utviklingen av den såkalte HD-teknologien (High-Definition Television). Den ble viktig langt raskere enn mange trodde på forhånd.

Den "gamle" SD-oppløsningen (Standard Definiton eller normaloppløsning) er snart på vikende front.

- Jeg blir ikke forbauset hvis SD om ikke lenge blir kalt lavoppløselig, sier Erik Andersen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.