Branntepper kan gi falsk trygghet

Flere branntepper trekkes fra markedet fordi de ikke greier å slukke brennende matolje. – Bruk heller slukkespray på kjøkkenet, sier ekspert.

Brannteppe

Salget av en rekke branntepper stanses fordi de ikke fungerer godt nok mot brann i frityr og matolje. (Illustrasjonsfoto)

Foto: User Rama/Wikimedia Commons/CC

Med et brannteppe kan du raskt og enkelt få kontroll på et lite branntilløp. De viktigste bruksområdene er slokking av brennende matolje og tekstiler.

Men noen branntepper kan gi falsk trygghet på kjøkkenet. Ifølge Rapex, EUs varslingssystem for farlige produkter, stanses salget av 11 ulike branntepper som ikke greier å kvele flammene fra brennende matolje godt nok.

For å bli godkjent, må brannteppene tilfredsstille kravene i den europeiske standarden for slike produkter. Ingen av de aktuelle teppene er i samsvar med EU-standarden, ifølge Rapex.

Tilleggsutstyr

Slukkespray

Mot kjøkkenbrann skal slukkespray fungere minst like bra som et brannteppe.

Foto: BSP.as

Alle norske boliger er pålagt å ha enten et slukkeapparat, eller en husbrannslange fastmontert til vann. Dette kan ikke erstattes av branntepper, som er tilleggsutstyr.

Ronny Tande

Har du slukkespray på kjøkkenet, må den være av typen ABF, sier fagsjef Ronny Tande.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Men på kjøkkenet trenger man strengt tatt ikke brannteppe. Slukkespray er minst like effektivt og brukervennlig, sier fagsjef Ronny Tande hos If Sikkerhetssenter til NRK.no.

Sprayen kan brukes minst én meter fra flammene. Du slipper å gå helt inntil brannen, slik du må gjøre med et brannteppe. Boksen er like enkel å bruke som en hårspray.

– Men husk at slukkespray på kjøkkenet må være av typen ABF. Da takler den også brennende matolje og frityr, sier han.

Sprayboksen holder seg i fem år, og kan lagres i ned til 30 minusgrader. Velegnet også for hytte, campingvogn og bil, med andre ord.

Et flertall av brannene i norske hjem starter på komfyren. Derfor er en boks slukkespray på kjøkkenet et godt sikkerhetsråd.

– Ikke overrasket

Hverken Tande eller produktansvarlig René Depuis hos firmaet BSP, som distribuerer sikkerhetsutstyr, er overrasket over at det er oppdaget dårlig kvalitet hos flere branntepper.

– Det er et stort grått marked for salg av branntepper i Norge, sier Depuis. Han mener man bør være skeptisk til "gjennomsiktige" og veldig tynne tepper.

– Fra tid til annen dukker det opp produkter som ikke holder mål. Likevel mener jeg man trygt kan handle branntepper og annet sikkerhetsutstyr hos anerkjente forhandlere. Man bør ha et slikt teppe eller to i huset, sier Ronny Tande.

– Men på kjøkkenet er altså slukkespray et enda bedre alternativ, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)