Hopp til innhold

Brannfellene mange ikke tenker på

Høstsola kan være skummel. Se hva som skjedde med vannmugga og sminkespeilet.

Brannfeller

Solstråler gjennom vannmugga gjorde at dette bordet nesten tok fyr. I bildet til høyre har solreflekser fra et sminkespeil svidd brennmerker i vinduskarmen.

Foto: Privat / Montasje NRK

Svimerke i duk og bord

Svimerket gikk tvers gjennom duken og inn i bordplata.

Foto: Robert Haukanes

Solstråler som brytes av glass og vann er en skjult brannfelle.

– Fenomenet er mest vanlig nå om høsten, når sola står lavere på himmelen og oftere finner veien gjennom vinduene, sier seksjonsleder Håvard Arntzen i brann- og kjemiseksjonen hos Kripos.

Kjøkkenbordet til Robert Haukanes i Austevoll tok nesten fyr forrige helg.

– Da vi kjente brent lukt, trodde vi først at noen hadde tent bål utenfor huset. Deretter sjekket vi om spotlightene i taket var overopphetet, forteller han til NRK.no.

Men så oppdaget familien at det kom røyk fra bordet, som var blitt glovarmt. Gjennom en mugge med vann hadde sollyset svidd hull gjennom den tykke duken og ned i bordplata.

Denne vannmugga laget nesten-brann på bordet

Denne vannmugga laget nesten-brann på bordet.

Foto: Robert Haukanes

– En ekkel og skremmende opplevelse, sier Haukanes. I sommer har han ofte hatt mugga stående på kjøkkenbordet, uten å oppleve noe dramatisk.

– På skolen lærte jeg at glass kan antenne skogbrann. Men at det samme fenomenet kan inntreffe i hjemmet har jeg aldri tenkt på. Dette var tankevekkende, sier han.

– Fenomenet er jo nesten utenkelig, og vanskelig å gardere seg mot. Men brennglasseffekten kan oppstå når man minst venter det, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen til NRK.no.

– Under gitte forhold blir solstrålene så sterkt fokusert på en gjenstand at den varmes opp. I verste fall får man en brann. Haukanes kan være glad for at dette ikke endte verre, sier Kalheim.

Røyk i vinduskarmen

Svidd vinduskarm

Slik så det ut i vinduskarmen da familien kom hjem om kvelden. Fordi sola hadde beveget seg fikk også den andre siden av karmen et tilsvarende svimerke.

Foto: Jan Einar Ingier

Også Jan Einar Ingier i Aurskog hadde nylig en tilsvarende lite hyggelig opplevelse. Datteren hans hadde stående et sminkespeil i vinduskarmen, men tenkte ikke på at speilet også kan fungere som en linse.

– Da vi kom hjem om kvelden luktet det svidd, og det var røyk i vinduskarmen, forteller han.

Den ene siden av speilet var et forstørrelsesglass. I løpet av ettermiddagen hadde solrefleksene svidd to dype merker på totalt 14 centimeter i vinduskarmen. Brannalarmen ble ikke utløst.

– Vi bor i et tømmerhus fra 1705. Hadde vinduet tatt fyr ville nok huset ha brent ned. Så vi slet med å sovne den kvelden, sier Ingier til NRK.no.

Hvis resultatet hadde blitt husbrann, tror han årsaken ville vært vanskelig å avdekke.

– I naborommet har jeg mye elektronisk utstyr. Mistanken ville ganske sikkert vært rettet dit, sier han.

Vanskelig å etterforske

Treverk antennes av sminkespeil

Denne esken er i ferd med å bli antent av refleksene fra sminkespeilet. Bildet er nylig tatt av etterforskere i forbindelse med en rekonstruksjon etter brann.

Foto: Kripos

244 av husbrannene i fjor hadde såkalt "ukjent årsak", ifølge statistikk fra DSB. Men etterforskerne regner med at noen kan ha oppstått på grunn av brennglasseffekten.

– Vi har flere eksempler på slike branner. De kan være vanskelig å nøste opp i, sier Håvard Arntzen i Kripos.

– Den beste forebyggingen er bevissthet om at dette faktisk kan skje, slik at man ikke plasserer forstørrelsesglass eller forstørrelsesspeil på steder hvor solstrålene treffer, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)