"Sikre" pc-batterier er brannfarlige likevel

Batterier i tusenvis av bærbare datamaskiner fra HP kan være brannfarlige selv om eierne tidligere har fått vite at alt er i orden. Etter den forrige advarselen i fjor er det internasjonalt rapportert om 76 nye tilfeller av brann og personskade.

HP laptop

Flere pc-batterier enn tidligere antatt kan være brannfarlige.

Foto: Illustrasjonsbilde: Hewlett Packard Company/AP/Scanpix

162.600 batterier til bærbare datamaskiner av merkene HP og Compaq er brannfarlige.

Batteriene sitter i omtrent fem prosent av de aktuelle HP-maskinene som ble solgt i Norge og på verdensmarkedet i perioden fra juli 2007 til juli 2008.

To ganger de siste to årene har amerikanske sikkerhetsmyndigheter slått alarm om mulige problemer. Da gjaldt det 124.000 HP-batterier.

Nå viser det seg at enda flere originalbatterier fra samme produsent er i faresonen. Den nye advarselen gjelder maskinen Compaq 6520s og tre modeller i produktserien HP Pavilion.

Det betyr også at kunder som tidligere har sjekket batteriene sine og fått bekreftet at alt er i orden, bør ta en ny sjekk.

LES OGSÅ:

- Sjekk snarest!

Både HP (Hewlett-Packard) og det amerikanske Tilsynet for produktsikkerhet CPSC (U.S. Consumer Product Safety Commission) ber alle HP-brukere om snarest å kontrollere produktnummerne. Maskinene kan trygt brukes på strømnettet når batteriene er frakoblet.

Tilsynet i USA frykter også at mange forbrukere har oversett de tidligere advarslene.

Etter den forrige runden i mai i fjor, er det kommet inn meldinger om 40 tilfeller av ødelagte pc’er på grunn av overhoppheting og 36 tilfeller av skade på eiendom. I åtte av disse har brukerne har fått forbrenninger eller er blitt utsatt for giftig røyk.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
PC-batteri

Ett av batteriene det advares mot tilhører maskinen HP Compaq 6520s.

Foto: CPSC

Vet ikke hvor mange

HP er en av de største produsentene av bærbare datamaskiner. Tilbakekallingen gjelder også det norske markedet.

Men Thomas Råge, pressekontakt i pc-divisjonen i HP Norge, sier til NRK.no at det ikke er mulig å tallfeste antall berørte batterier her i landet.

- Vi har ingen samlet oversikt over alle berørte modeller som er solgt i Norge. Det som er viktig nå er å informere alle som måtte være i besittelse av potensielt farlige batterier om hvordan de kan sjekke om de berørt og hvordan de skal få byttet batteriet, sier Råge.

HP Norge har nå forlenget fristen for batteribytte fra den forrige advarselen i fjor.

- Dette gjør vi for at alle i en god stund framover kan benytte seg av returopplegget hvis de har batterier som kan være berørt, sier Råge. Han ser ikke bort fra at det fortsatt brukes en god del av disse batteriene her i landet.

LES OGSÅ:

Flere produktserier

Advarselen gjelder originalbatterier i flere bærbare modeller av merkene HP Pavilion, Compaq Presario, HP Compaq og HP. Produsenten oppgir at cirka fem prosent av maskinene er berørt.

- Hva kan man gjøre hvis man er usikker på eget batteri?

- Man bør sjekke batteriets produksjonsnummer på denne nettadressen. Får man bekreftet at batteriet er i faresonen, kan det byttes gratis med et nytt batteri, forteller Thomas Råge.

HP Norge har også lagt ut mer informasjon om batteriproblemene her.

Ikke ukjent problem

Produksjonsfeil har tidligere vært et problem også hos andre pc-produsenter. .

- Pc-batterier inneholder mye energi, og en intern kortslutning kan raskt føre til stor varmeutvikling. Moderne litium-batterier har innvendige materialer som kan være brannfarlige, forteller sjefingeniør Per Kristian Næss i DSB.

- Derfor har vi nå gjennom den norske normkomiteen foreslått en ny standard for testing av pc-batterier. Den nye testen skal også omfatte situasjoner der pc'ens luftemuligheter er begrenset, for eksempel når man bruker den i senga, sier Næss til NRK.no.

Elektroniske produkter skal ikke forhåndsgodkjennes i Norge. Men pc-produsenter kan velge å teste maskinene sine før de legges ut for salg her i landet og i resten av EØS-området. I så fall skal de følge offisell standard.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.