NRK Meny
Normal

Bra forhold uten sex?

Kan man ha et godt forhold uten sex? – Ja, mener vår ekspert på sex og samliv, men har man det fint sammen ellers, er det også muligheter for god sex. 

Bok, samliv, sex
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 23 år som har et problem. I tre år har jeg vært sammen med kjæresten min, men jeg har aldri fått orgasme sammen med han. Jeg får det fint til på egen hånd, og må innrømme at jeg har «faket» orgasme en del ganger. Det gjør jeg fordi han føler seg mislykket hvis han ikke får meg til å komme, til tross for at jeg har forsikret han om at jeg nyter sexen likevel.

Illustrasjonsfoto
Foto: Johannessen, Sara, Sara Johannessen / SCANPIX

Dette tærer på forholdet vårt, og nå har vi sex sjeldnere og sjeldnere. Jeg lurer veldig på hva jeg kan gjøre for å få dette til å funke, og hvorfor jeg ikke klarer å få orgasme sammen med han? Vi har det utrolig bra på alle andre områder, så jeg synes det er så leit at ikke sexen er bra.

Jeg lurer også på om det er mulig å ha et godt og varig forhold uten bra sex? Vi er samboere og har mange fine planer. Jeg får tilfredsstilt mine egne behov og er egentlig ikke en veldig seksuell person. Samtidig er jeg redd for at jeg kommer til å angre senere siden jeg ikke vet hvordan det er å være i et forhold med fantastisk og hyppig sex. Hva tror du?

Margrete svarer

Hei. Til ditt siste spørsmål er svaret ja. Det er noen par som av ulike årsaker velger å ikke ha sex og mener at de lever helt fint med det. Jeg har møtt mange mennesker som forteller at de har eller har hatt og et godt og varig forhold uten sex. Forutsetningen for å få til det, er naturligvis åpenhet og enighet om det.

Det er fint at du får orgasme på egen hånd. Noen ganger kan det være slik at man ikke får orgasme med sin partner fordi man glemmer å nyte seksualiteten man har sammen.

En grunn kan også være at du ikke klarer å slappe helt av og ligger og tenker på at det må gå for deg snart. Noen liker ikke at de mister litt kontrollen når de får orgasme. Man kan også begynne å bekymre seg for at partneren skal bli sliten, eller miste fokus fordi man kanskje egentlig er uopplagt og trøtt.

Kyss
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Seksualitet skal nytes - ikke presteres!

Margrete Wiede Aasland, Spesialist i sexologisk rådgivning

Det er viktig å huske på at de aller fleste av oss, både menn og kvinner, blir svært fornøyde og glade når vår partner får orgasme mens vi elsker. Slutt med å «fake» orgasme, det ødelegger både for deg selv og din partner.

Seksualitet skal nytes, ikke presteres, og ingen av dere er tankelesere. Når din kjæreste for eksempel bruker fingrene eller munnen på klitoris eller området rundt, er det viktig at du forteller hvordan du liker at han berører deg for at du skal bli tilfredsstilt. Jeg vet at åpenhet rundt seksualitet i et forhold er den beste løsningen for å finne ut av hvordan man vil ha det sammen.

Du skriver at dere har det utrolig godt sammen på alle andre måter. Da tror jeg at dere kan få det bra sammen seksuelt også. Start med å fortelle han hva du liker.

Du er ennå ganske ung, og mye kan skje fremover. Kanskje fortsetter dere resten av livet sammen, kanskje ikke. Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden. Prøv å finn ut av det med partneren din som du har så mange fine planer med.

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.