Botox mot fotsvette

Personer som svetter ekstremt mye på føttene kan bli kvitt problemet ved botox-behandling, sier spesialist i plastikkirurgi til NRK.no. Men ikke alle vil anbefale botoxbehandling på føttene.

Fotsvette

Det må omtrent hundre stikk til per fot ved Botox behandling av føtter.

Foto: Akademiklinikken

Botox-behandling er kanskje mest forbundet med kosmetisk behandling av rynker, men det kan også ha en annen effekt. Den kan nemlig være svettedempende på føtter, armhuler og hender.

Enkelte svetter så mye på føttene at de tyr til denne behandlingen for å få bukt med problemet.

I Norge er det få som behandler fotsvetteproblemer på denne måten, og enkelte spesialister mener det finnes andre og bedre alternativer.

LES OGSÅ: Høyhælte sko ødelegger føttene dine

Hvordan fungerer Botox?

Bjørn Tvedt, spesialist i plastikkiurgi ved Akademiklinikken i Oslo

Er føttene våte hele tiden så kan det være nyttig å prøve Botox-behandling, sier Bjørn Tvedt, spesialist i plastikkirurgi ved Akademiklinikken i Oslo

Foto: Akademiklinikken

– Noen svetter så mye at de går rundt med våte føtter hele tiden, og da er det virkelig god grunn til å prøve Botox, mener Bjørn Tvedt, spesialist i plastikkirurgi ved Akademiklinikken i Oslo.

– Når Botox injiseres i føttene, blokkerer den nervesignalene til svettekjertlene i huden og du blir kvitt svetten noen dager etter behandlingen, sier Tvedt.

Han forklarer at du vil få en nummen følelse i foten de første dagene, men så går det over og du vil kjenne at svetten er borte.

Det er viktig å understreke at det hverken er helsefarlig å stoppe fotsvetten, eller risiko for at man svetter mer andre steder på kroppen etter behandlingen, sier Tvedt.

Det er langt fra billig å bli behandlet med Botox. En behandling kan fort koste rundt 15.000 kroner.

Bjørn Tvedt legger til at den må gjentas en gang i året for å bevare effekten.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt stinkende sko

Svært smertefullt

Ettersom det dreier seg om opptil hundre stikk i føttene, kan det være svært smertefullt.

Silje Michelsen Solberg, overlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, har ingen betenkeligheter med Botox, men anbefaler likevel sjeldent denne behandlingen til sine pasienter på grunn av smertene.

Bjørn Tvedt sier at det riktignok ikke er alle bedøvelser som virker, men det finnes løsninger.

– Får pasientene bedøvelse som sprøytes på følelsesnervene, går dette veldig fint. Slik bedøvelse bør settes av kirurg og det er kanskje derfor Botox behandling av føtter ikke er så vanlig ennå, sier han.

LES OGSÅ: Denne osten er laget av fotsvette

Alternativer

Det finnes absolutt alternative løsninger til å dempe fotsvette.

– Jeg anbefaler pasientene å ta et fotbad med svak strøm (iontoforese) som vi kan tilby på hudavdelingen, og det er heller ikke så dyrt, sier overlege Silje Michelsen Solberg.

Hun forteller også at det er verdt å prøve aluminiumklorid som du får kjøpt på apoteket. Dette smører du på føttene og etter hvert vil svetten dempe seg.

Kathrine Rosenberg, fotterapeut ved Kathrines fotte

Det finnes mange gode og enkle råd mot fotsvette, sier Kathrine Rosenberg, fotterapeut på Dokka.

Foto: Kathrines fotterapiklinikk

Mange fotterapeuter merker godt at det er høysesong for å pleie føttene og møter mange som er plaget av svette. Kathrine F Rosenberg, autorisert fotterapeut på Dokka kommer med følgende råd:

  • Dusj føttene ofte og sørg for at de får luft. Tørk godt mellom tærne.
  • Får du sopp mellom tærne, er det også viktig å vaske føttene ofte for å trekke ut fuktigheten. I tillegg er det lurt å smøre på soppdrepende krem.
  • Det finnes fotkremer med «antisvetteekstrakter» som kan være verdt å prøve. trekke ut fuktighet i seg og lukter godt. nedkjølende effekt.
  • Fotpudder som demper svette. Kan også hjelp mot sopp
  • Ikke ha på deg nylonstrømper, de transporterer ikke ut svetten. Bruk heller bomullssokker el eventuelt tynne ullsokker som puster godt.
  • Unngå syntetiske sko.
  • Benytt såler som puster.
  • For å unngå lukt, bruk fotspray.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)