NRK Meny
Normal

250-åring må bøte med livet

Det stod mellom oldingers liv - hovedgården eller kastanjetrærne?

Kastanjetrær i Botanisk hage
Foto: Naturhistorisk museum/UiO

De gamle kastanjene foran Tøyen hovedgård må hugges ned. Det største og eldste treet er nå 250 år gammelt. Trærne felles for ikke å gjøre fremtidig skade på Oslos eldste tømmerbygning.

14.-16. februar skal trærne kappes opp og hugges ned, skriver Botanisk hage i en pressemelding.

Umulig å skaffe nye trær

De gamle hestekastanjene er eldre enn Botanisk hage og har stått på eiendommen siden 1700-tallet. Det største av disse trærne er trolig 250 år gammelt.

Selv om trærne virker friske, har hestekastanjer bare en forventet levealder på 250-300 år. Allerede på 1940 tallet var det planer om å hugge trærne av sikkerhetsmessige grunner.

Naturhistorisk museum vil savne hestekastanjene og var derfor i sterk tvil til om de ville felle trærne.

Å skaffe nye, friske hestekastanjer kan by på problemer, ettersom det herjer en hestekastanjepest over store deler av Europa.

Kastanjer i Botanisk hage
Foto: Naturhistorisk museum/UiO

Sikkerhetsrisiko

- Vi har ingen garanti for at de gamle hestekastanjene foran Tøyen hovedgård vil leve i 50 år til. Et annet problem er også at gamle hestekastanjer har en tendens til å felle hele greiner, dette er jo en direkte fare for publikum og ansattes sikkerhet, står det i pressemeldingen.

Trærne må nå bøte med livet i forbindelse med den pågående restaureringen av Tøyen hovedgård. Tømmeret i hovedfløyen er nylig datert til 1679 og er dermed Oslos eldste tømmerbygning. Restaureringen har avdekket store råteskader.

Eieren, Universitetet i Oslo, ønsker å redusere faren for nye råteskader ved å fjerne mest mulig vegetasjon tett opp til det gamle huset. Det gjelder også de to staselige hestekastanjene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.