NRK Meny
Normal

Bør kulen sjekkes?

Hun er 26 år og bekymret for en kul i endetarmen. 

– Ikke vær bekymret. Det er nok bare en hemoroide, svarer allmennlege Jørgen Skavlan.

Illustrasjonsfoto
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

 

Spørsmål

Jeg er en jente på 26 år. For to uker siden oppdaget jeg en kul i endetarmen - ca. 1 centimeter innenfor åpningen. Den er på størrelse med en ert og helt hard. Den gjør ikke vondt. Det klør litt, men jeg er ikke sikker på om det er kulen som klør eller om det generelt er kløe i endetarmsåpningen.

Jeg kjenner kulen tydelig fordi den er ganske nære overflaten. Er dette noe jeg bør sjekke opp hos lege? Er redd for å virke som en hypokonder hvis jeg går til legen min, men samtidig er jeg veldig bekymret for at det kan være noe alvorlig.

Jeg røyker, og det er noe kreft i familien (min bestefar har hatt flere typer, men ikke tarm-kreft). Håper på svar. Hilsen bekymret.

Jørgen svarer

Hei. Ikke vær bekymret. Det du beskriver er jeg rimelig sikker på er en indre hemoroide som har «trombosert». Det betyr at blodet inne i hemoroiden har koagulert og dermed blir den som en hard ert.

En hemoroide er en liten åreknute som kan sitte på utsiden av anus eller like innenfor anus. De utvendige er ofte smertefulle og plagsomme, mens de indre ofte ikke gir andre symptomer enn litt friskt blod på dopapiret.

Hjelp mot hemoroider

Hemoroider og trening

Hemorioder er meget vanlig og vi ser det hos mennesker i alle aldre fra 20-årene og oppover. Det er nesten så vi kan kalle det en «folkesykdom».

Ut i fra det du forteller er jeg ikke bekymret for kreft eller lignende, og det bør du slå fra deg en gang for alle. Hvis kulen er plagsom eller om den ikke forsvinner av seg selv i løpet av et par tre uker, kan du gå til legen din. Legg fra deg bluferdigheten på venteværelset og forklar situasjonen.

Hilsen Jørgen Skavlan

Spesialist i allmennmedisin 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.