Hopp til innhold

Bør du fylle opp BSU-kontoen nå?

Bankene sier ja, rentegevinsten sier tja. Bør du egentlig følge bankenes råd om å fylle opp BSU-kontoen i begynnelsen av året?

BSU-konto

BSU-kontoen gir deg alltid bankenes beste rente.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Så lenge du ikke har behov for penge til å kjøpe bolig eller nedbetale boliglån, bør du la dem stå, sier Silje Sandmæl.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Christine Warloe

som du likevel tenker skal gå til bolig, bør du flytte dem til BSU-kontoensier Christine Warloe.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Mange har en Boligsparekonto for unge (BSU), og nesten like mange setter inn penger på den hvert år.

Bankene anbefaler samtlige å fylle den opp i januar.

– Jo tidligere du sparer, dess mer renter tjener du, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til NRK.no.

Alltid best rente

At BSU-konto er en bra ting er det vanskelig å argumentere mot.

  • Du får alltid bankenes beste rente
  • Du får egenkapital til boligkjøpet
  • Du får 20 prosent skattelette på det årlige sparebeløpet

Men hvorfor vil banken at du skal sette inn pengene allerede nå?

Nordeas forbrukerøkonom trekker frem flere gode grunner.

– Grunnet det lave rentenivået er renten på en vanlig lønnskonto veldig lav, samtidig som BSU-kontoen holder en høyere rente, sier hun til NRK.no.

Ikke all verden å spare

Nordea har 4,65 prosent rente på BSU-kontoen, hvilket gir en årlig rente på 930 kroner før skatt, hvis du setter inn maksbeløpet på 20.000 kroner i januar.

– Lar du de samme pengene stå på lønnskontoen med 1 prosent rente får du 730 kroner mindre i renter, eksemplifiserer hun.

Siden 730 kroner kanskje ikke er all verdens rentegevinst, kan man stille spørsmål ved hvorfor bankene mener det er så viktig å sette inn summen i begynnelsen av året.

Bankene forklarer dette blant annet med at 730 kroner hvert år blir til mange tusen kroner i løpet av de minst syv årene du bruker på å fylle opp kontoen.

Be om «julegaven» nå

Januar er ikke kjent for å være den måneden vi vasser i penger. Men har du gavmild familie finnes det en måte du å få sparebeløpet på.

– Mange foreldre og besteforeldre gir pengegaver til jul. Dersom du enten venter med å sette inn disse pengene på BSU-kontoen til januar, eller ber om å få dem først i januar, har du en gylden mulighet, foreslår Silje Sandmæl.

Hver av foreldrene og hver av besteforeldrene kan gi hvert av barna og barnebarna en halv G, altså 41.061. Er det begge foreldrene som gir, kan de gi 82.122 kroner til hvert av barna, uten at barna må betale arveavgift av beløpet.

Låses ikke inneværende år

– Vi ser at de fleste setter inn penger på BSU-kontoen i desember, men det beste er å plassere dem der nå, eller lage et månedlig sparetrekk. Da er du sikker på å få fylt opp kontoen i tillegg til at du får flere rentekroner, oppfordrer Sandmæl fra DNB.

Får du det litt trangt en måned, for eksempel når sommerferien skal betales, kan du i verste fall ta pengene ut igjen.

Pengene for inneværende år kan tas ut og brukes på hva du vil. Det er kun pengene fra tidligere år som er låst til bolig.

En annen grunn Warloe fra Nordea trekker frem, er at sparing ofte er noe som kommer i siste rekke.

– Sparing er noe mange skyver foran seg til de har råd til det, men det er ofte bedre å ta seg råd til det med en gang. De fleste fyller opp BSU-kontoen i desember, men da har du så mange andre ting å bruke penger på at det for de fleste hadde vært greit å slippe den utgiften da, påpeker hun.

For det er viktig å fylle opp kontoen hvert år.

BSU-sparing er sparing som går ut på dato. Får du ikke fylt den opp i 2013 er det ingen som gir deg mulighet tik å fylle på ekstra i 2014.

– Det er nå eller aldri. Sparer du 20.000 hvert år tar det litt over syv år før kontoen er full. Det er i utgangspunktet lang tid med tanke på at pengene en dag skal gå til bolig. Hopper du over et år eller to tar det enda lengre tid, hvilket jeg advarer mot, understreker Nordeas forbrukerøkonom.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)