Bør du vente med bad etter mat?

– Det gamle rådet om å vente litt med bading etter at du har spist, er ikke dumt hvis du har spist mye, sier lege.

Barn bader

Å bade eller ikke bade, det er spørsmålet. Ekspertene sier at det er helt greit å svømme etter maten - hvis du ikke har spist MYE.

Foto: Maria Elsness / NRK

Facebook

På Facebook-siden til NRK Puls kom det fort mange kommentarer da vi spurte om baderegler. De fleste svarte at de måtte vente med bad etter mat da de var små, men at de lar egne barn bade med en gang etter måltidet.

Foto: Skjermdump Facebook/Montasje NRK
Kari Løvendahl Mogstad

- Det er ikke noe problem å bade etter et lite måltid, mener fastlege Kari Løvendahl Mogstad.

Foto: Nils Ivar Leraand
Barn bader

Ikke lett for en liten skrott å måtte vente med badingen.

Foto: Maria Elsness / NRK
Lege Stephen Sollid

- Er du veldig mett, og har en stor klump i magen, er det selvfølgelig ikke lurt å svømme, sier Stephen Sollid i Norsk Luftambulanse.

Foto: Lars-Erik Vollebæk / Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Mange av oss har vokst opp med regelen om å vente med å bade til en stund etter maten. En kjapp spørrerunde på Facebook røper at dagens foreldregenerasjon måtte vente opptil to timer med bad etter mat da de var små.

Men «ikke bad etter mat-regelen» håndheves ikke like strengt av småbarnsforeldre i dag. På Facebook skriver foreldrene for eksempel:

– Får inntrykk av at denne regelen er gått ut på dato
– Følger det ikke lenger
– Mine barn bader rett etter at de har spist

– Lurt å vente en halvtime etter stort måltid

Hva sier så fagfolket om den gamle baderegelen?

– Selv om det i de aller fleste tilfellene ikke er noe problem å ta seg en badetur rett etter mat, så syns jeg ikke det er så dumt å vente i minst en halvtime etter at du har inntatt et skikkelig måltid, sier Kari Løvendahl Mogstad til NRK.no. Hun er fastlege, spesialist i allmennmedisin, fembarnsmor og skriver bloggen Livslangs. En lege med greie på barn, altså.

For det skjer nemlig ting med kroppen din rett etter at maten er fortært:

– Når vi spiser så vil blodgjennomstrømmingen i kroppen omfordeles, slik at hjernen og musklene i armer og ben blir nedprioritert, til fordel for tarmene og fordøyelsessystemet. Dette kan gi litt nedsatt oppmerksomhet, i og med at hjernen teoretisk sett jobber "sløvere". Man kan også få risiko for muskelkramper, og derfor dårligere svømmeferdigheter, forklarer legen.

Men hun understreker:

– Det er ikke snakk om at dette utgjør noe problem hvis du bare har fått i deg et lite, lett måltid, og man skal ikke overdrive risikoen her!

– Viktigst at du følger med

Luftambulanselege og fagsjef i Norsk Luftambulanse er enig:

– Det med bading etter mat er en myte, det er stort sett ufarlig å bade etter at du har spist. Men hvis du har spist så mye at du er stappmett, vil jeg ikke anbefale bading med en gang, sier Stephen Sollid i Norsk Luftambulanse til NRK.no.

Fagsjefen påpeker at sunn fornuft også gjelder mat og bad.

– Et helt vanlig måltid er ikke noe problem. Men er du veldig mett, og har en stor klump i magen, er det selvfølgelig ikke lurt å svømme.

Det viktigste når det gjelder barn i vann er fortsatt at du følger godt med.

– Hold alltid oppsyn med barna når de bader. Hvis du passer godt på, så er ikke spisingen noe problem, mener luftambulanselegen.

Lege og fembarnsmor Mogstad supplerer:

– Der hvor man er avhengig av at vi voksne passer på og er oppmerksomme når barna bader, så kan det være en grei regel å slappe av litt på land før både store og små hiver seg uti vannet.

Alkohol mye verre før svømmetur

Begge legene trekker frem noe som er mye farligere i kombinasjon med svømming enn mat.

– Alkohol er helt klart det største problemet, det ser vi mye av ved utrykninger. Så kombinasjonen av å spise mye og drikke alkohol før bading er ikke lurt, påpeker Sollid i Norsk Luftambulanse.

– Folk har en tendens til å bli overmodige når de drikker, og de tar større sjanser i vannet. De bader for eksempel i mørket, og svømmer lenger enn de ville gjort ellers, forteller han videre.

Og til feriemåltider er det mange som ikke bare drikker vann.

– Ved inntak av større og kraftigere lunsjer på ferie er det gjerne også alkohol involvert. Da blir oppmerksomheten vår redusert, og alkohol passer ikke særlig godt sammen med bading. Det er viktig å drikke rikelig med vann når det er varmt, og vann er ikke noe problem i kombinasjon med bading, avslutter fastlege Mogstad.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.