Sjekker bloggernes selvangivelse

Skatteetaten lover ekstra fokus på bloggerne i årets skatteoppgjør.

Blogger

Hvis bloggingen ikke lenger bare er en hobby, skal inntektene skattes av.

Foto: Vladimir Gerasimov / Colourbox

Stadig flere tjener penger på blogging, men ikke alle er klar over hvilke skatteforpliktelser dette fører med seg, skriver Skateetaten i en pressemelding.

Nå skal de sjekke bloggerne.

LES OGSÅ:

Hobby eller næring

Flere hundre tusen er registret som bloggere i Norge, og de fleste blogger på hobbybasis.

Men dersom du tjener gode penger på bloggen din, eller mottar gaver i stort kvantum, er det ikke lenger en hobby. Da blir du en selvstendig næringsdrivende med de samme skattemessige forpliktelsene som alle andre med eget firma har.

- Vi har en formening om at kanskje ikke alle er klar over at gaver kan være skattepliktige. Da mener jeg ikke vareprøver, men for eksempel de som mottar klær, solbriller, dyr sminke og andre ting, forklarer skatterevisor Magdalena Wood, i Skatteetaten til NRK.no.

Blogging er et av flere områder Skatteetaten har fokus på gjennom sin nasjonale satsning på e-handel, både gjennom å kontrollere og informere.

- Vi kan ikke akseptere at internett skal være en skatte- og avgiftsfri sone, legger hun til.

Skattebetalerforeningen stiller til nettmøte om selvangivelsen på torsdag. Du kan sende inn spørsmål om det du lurer på nå.

Må føres opp

Mener man at disse gavene er skattepliktige, skal markedsverdien av produktene føres opp i selvangivelsen.

Wood forteller at vurderingen om man blogger som hobby eller som næringsinntekt, ikke alltid er så lett å ta for unge bloggere.

- Vi forventer ikke at en 14-åring skal vite alt om dette, men det er viktig at foreldrene følger med på hva barna gjør, sier hun.

Dersom du er usikker på om du selv eller barnet ditt er en næringsdrivende blogger, kan du lese mer om dette her.

Skatteetaten har også publisert en rekke ofte stilte spørsmål og svar fra bloggere. Disse kan du lese her.

Lignes med foreldrene

Vanligvis får man egen selvangivelse dersom man har en arbeidsgiver som innberettiger lønnen din til Skatteetaten, så sant du er over 13 år.

- Barn som er yngre, men likevel tjener penger, blir lignet sammen med foreldrene, sier Wood.

Med bare få dager igjen til selvangivelsen skal leveres, kan det lønne seg for foreldre med barn som blogger, å sjekke om de må ligne barnas inntekt i årets selvangivelse.

Har barna egen selvangivelse, skal de lignes som næringsdrivende og har da noe lenger leveringsfrist.

Selvangivelsen for næringsdrivende skal leveres senest 30. april dersom den levere spå papir, og innen 31. mai dersom den blir levert elektronisk.

Les også: Her får du hjelp med selvangivelsen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.