NRK Meny
Normal

Bløff i budrunden

Norske eiendomsmeglere vil ikke gjøre opptak av budrundene sine. De klarer seg med sine egne notater. Føler du deg lurt etter en budrunde, har du derfor ingenting du skulle ha sagt.

prospekt
Foto: Ness, Rune Petter / Scanpix

 

Spør om bolig i nettmøte

Når folk kaster seg ut i en budrunde så ruller det hundre tusener av kroner på kort tid, over telefon.

Sitter du etterpå igjen med en følelse av å ha blitt lurt har du et problem. For i dag er det umulig å etterprøve hva som faktisk er sagt i budrunden.

Klagesaker blir avvist

Alle saker med påstander om bløff i budrunden, totalt 16 klagesaker, har de siste to årene blitt avvist av reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester, fordi det er påstand mot påstand.

Så lenge bud gis muntlig over telefon og meglerne ikke gjør opptak av budrundene finnes det ingen dokumentasjon på hvem som har rett i en eventuell tvist. Dette vil nå Forbrukerrådet ha slutt på.

– Må tas opp på tape

Boligsalg
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– I dag er det kun det første budet som gis skriftlig. Vi mener at budrundene må tas opp på tape eller at budene gis skriftlig, slik at det senere kan etterprøves hva som faktisk er blitt sagt, sier jurist Vegard Syvertsen i Forbrukerrådet.

Fagsjefen i Norges største eiendomsmeglerfirma DnB Nor Eiendom mener at det er svært sjelden at slik tvister oppstår etter en budrunde og at dagens system hvor megleren noterer hva som sies er godt nok.

– Det loven krever er at det føres en budjournal. Vi mener at det er nok til å ivareta tilstrekkelig trygghet i budrunden, sier Norleiv Pedersen i DnB Nor Eiendom.

Tåler du høyere rente?

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.