NRK Meny
Normal

Bloduttredelser på armene

Eldre mennesker som har brukt kortison kan lettere få bloduttredelser eller «sprengte blodkar» ved slag mot huden.

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann 69 år gammel som det siste halve år til stadighet for «sprengte» blodkar på nedre del av armene. Flekkene har forskjellig størrelse - alt fra ørssmå prikker til størrelse med en ti-krone.

Etter en stund blir de borte og nye kommer igjen, men ikke nødvendigvis på samme sted som før. Det er kun på armene jeg får dette. Når jeg ser det kommer kan jeg «dra ut» størrelsen, og det er tydeligvis blod jeg drar utover. Vilke type spesialist skal jeg oppsøke? Min fastlege har ingen svar eller råd.

Elisabeth svarer

Det høres ut som sprengte blodkar eller blåmerker. Dette oppstår lettere hos eldre mennesker, spesielt hvis de har brukt kortison-tabletter eller kortisonkremer over lengre perioder. Karveggene og huden blir da tynnere og mer skjør.

I og med at de forsvinner av seg selv, tyder det på bloduttredelser som kan komme ved lette slag eller støt mot huden. Dette er ikke farlig. En hudlege vil nok kunne si deg helt sikkert hva det er.

Hilsen

Elisabeth Søyland, professor i hudsykdommer

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.