NRK Meny
Normal

Denne blodtypen gjør deg mindre fertil

Fire av ti norske kvinner har en blodtype som kan redusere sjansene for å bli gravid.

Blodtype

Kan en enkel blodprøve si noe om sjansen din for å bli gravid? Illustrasjonsfoto.

Foto: Colorbox.com/Rainer Prang, NRK

Rent fysiologisk er man best rustet til å få barn når man er 15-16 år. Da er nesten hvert eneste egg fruktbart.

Som 35- eller 40-åring er kvinner langt mindre fertile, men her er det store forskjeller fra kvinne til kvinne.

Ifølge en ny amerikansk undersøkelse kan noe av forklaringen rett og slett ligge i hvilken blodtype du har, skriver BBC.

Vanlig blodtype gir færre egg

Ifølge studien er blodtypen «0» knyttet til lavere fertilitet hos kvinner som nærmer seg 40.

Forskerne ved Albert Einstein College of Medicine i New York og Yale University har studert 560 kvinner som gjennomgår fertilitetsbehandling. Kvinnene hadde en gjennomsnittsalder på 35.

De fant at kvinnene med blodtype «0» hadde kjemiske markører som kan knyttes til et lavt antall egg. Men hvorfor det er slik, vet de ikke.

I Norge har rundt 40 prosent av befolkningen blodtype «0».

Høyere hormonnivåer

Forskerne har sett på nivået av et eggstokkstimulerende hormon hos den enkelte kvinne.

Høye nivåer av dette hormonet er regnet som en indikator på at eggreservene forsvinner raskere enn gjennomsnittet.

Kvinner med blodtype «0» viste seg da å ha en tendens til høye nivåer av hormonet, mens kvinner med blodtype A gjerne hadde lave nivåer av det samme stoffet.

- Alder fortsatt viktigst

Dr. Edward Nejat, som har ledet studien, understreker at det fortsatt er kvinnens alder som har størst innvirkning på hvorvidt hun kan bli gravid eller ikke.

- FSH-hormonet gir oss en pekepinn på kvaliteten og kvantiteten på en kvinnes egg, forklarer han.

Han presiserer overfor BBC at det er behov for flere og større studier både for å bekrefte funnene og for å finne ut om blodtype også kan ha betydning for kvinner uten fertilitetsproblemer.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.