På nett-TV i Puls svarte Lindberg på spørsmål fra en kvinne som ba om råd mot senebetennelse i armen.

Tran kan hjelpe mot betennelse. (Foto: Scanpix)
– Rådene er avhengig av hvor lenge hun har hatt betennelsen og hvilken behandling hun eventuelt har fått. Første bud er å besøke legen, og eventuelt følge opp med fysioterapi og kanskje akupunktur i tillegg til medisiner. Men hvis det er slik at hun ofte får betennelse, også andre steder i kroppen, så kan det tyde på manglende inntak av fettsyrene Omega-3.
Ta tran!
– Du bør uansett sørge for å få i deg tilstrekkelig med fisk. Ta tran også, lyder Fedon Lindbergs råd. Han synes det er merkelig at blodprøvetesten av Omega-3-opptak ikke er mer tilgjengelig i Norge. Da hadde det vært enklere å foreta de justeringene av kostholdet som eventuelt hadde vært lurt.
– Finnes det skadelige stoffer i matvarer skjult under andre navn? spør en annen seer.
– Svaret er ja. Vi vet at mat som framstilles industrielt kan inneholde helseskadelige komponenter. Men også mat du lager på kjøkkenet kan bli skadet. Ikke glem skandalen for noen få år siden med kreftfremkallende acrylamid som ble funnet i stivelsesrike matvarer som pommes frites, knekkebrød, chips, brød og corn flakes. Det var en varselklokke.

Fedon Lindberg ber oss spise mer «levende mat» som nøtter og grønnsaker. (Foto: NRK Puls)
Mer rå mat
– Verdens Helseorganisasjon har en oversikt på internett om denne problematikken, forteller Lindberg. Og legger til at vi bør spise mer rå mat og mer «levende» mat som nøtter, frukt og grønt. – Husk at ingen andre dyr enn oss mennesker spiser oppvarmet kost, understreker han.
– Hvordan kan man sikre seg best mulig inntak av D-vitamin?
– Sol og dagslys er den aller viktigste kilden for dette viktige vitaminet. Men du får det også ved å spise dyrelever, fiskelever og tran. Nå finnes det også melk som er beriket med vitamin D.
– Jeg holder likevel en knapp på tran som den beste kilden, fordi den også gir deg de gode fettsyrene Omega-3. Da styrker du samtidig både øyne, ledd, hud og til og med intelligensen!
Fet og kvisete hud
– Kan fet hud og kviser tyde på et feilaktig kosthold, spør en seer.
– Absolutt, svarer Fedon Lindberg. – Årsaken kan være for lite inntak av enumettet fett og Omega-3. Det er ikke uten grunn at mye kosmetikk inneholder enumettet fett. Huden liker det. Har du kviser, blir mitt råd å minimere sukkerforbruket, redusere inntaket av karbohydrater og heller satse på nøtter, mandler, olivenolje og tran.
En annen seer er glad i rødbeter og makrell i tomat. Men har registrert av disse varene ofte er tilsatt sukker, og er bekymret for det.
– Hvis dette stort sett er det eneste du spiser av sukker, burde det være uproblematisk. Men du må jo for all del ikke skylle det ned med brus, sier han. – Det er mengden sukker i det daglige kostholdet som er det store problemet, ikke en skive rødbete eller to.