Hopp til innhold

Blodmineraler i våre mobiler

- Det er alle mulige sjanser for at det finnes blodmineraler fra Kongo i din og min mobiltelefon.

Mobiltelefon
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det sier Eleanor Nichol fra den internasjonale organisasjonen Global Witness i første episode av dokumentarserien "Connecting People" om mobiltelefonens livssyklus.

Organisasjonen har dokumentert hvordan tinn og coltan fra gruver kontrollert av væpnede fraksjoner går i en jevn strøm ut fra det krigsherjede østlige Kongo og ender i den elektroniske industrien i Sørøst Asia. Tinn og coltan er begge viktige mineraler i produksjonen av mobiler.

Ingen garanti

Ingen av mobilselskapene, inkludert Nokia og Sony Ericsson, kunne overfor Global Witness garantere at det ikke finnes blodmineraler fra Kongo i deres mobiltelefoner.

Forbrukerinspektørenes dokumentar fra Kongo, som går på NRK 1 onsdag 14. oktober, viser også at våre mobiler med all sannsynlighet inneholder kobolt fra det sørlige Kongo. Kobolt er den viktigste bestanden i mobilens oppladbare batterier.

I "Connecting People" følger vi en mobiltelefon fra fødsel til grav, blant annet i mineralgruvene i Kongo og fabrikker i Kina der telefonene våre lages med livet som innsats. Her er noen smakebiter fra tv-serien:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

100.000 kongolesere forsøker å skaffe seg et levebrød i den uformelle gruvesektoren i Katanga-provinsen. De graver ut kobolt og andre mineraler med bare hender og enkle redskaper, med liv og helse som innsats. Titusener av dem er barn som går ned i usikrede gruveganger uten noen form for verneutstyr.

- Dere hvite, se hvor mye vi lider. Dere drar hjem og blir rike, og vi blir igjen i fattigdommen. Se på oss! Dere tar med dere mineralene hjem og blir rike, sier koboltgraverne i Kawama-gruven i Forbrukerinspektørenes dokumentar.

Rundt 40 prosent av verdens produksjon av kobolt kommer fra Katanga-provinsen i det sørlige Kongo.

Vestlige interesser

Den formelle sektoren domineres av vestlige gruveselskap. Under og etter den blodige krigen fra 1998 til 2003 utnyttet mange av selskapene kaoset i landet til å sikre seg gullkantede kontrakter. I 2007 startet myndighetene en gransking av kontraktene, som gir Kongo lite utbytte av rikdommene.

Et av selskapene som er under gransking er Tenke Fungurume Mining, eid av svenske Lundin Group og amerikanske Freeport McMoRan. Tenke Fungurume-prosjektet inneholder de største forekomstene av kobolt og kopper i Kongo.

FBI ble nektet adgang til Tenke Fungurume-prosjektets områder, hvor rundt 3000 mennesker ble tvangsflyttet for å gi plass til gruvevirksomheten. Statens pensjonsfond (Oljefondet) har aksjeverdier for 158 millioner kroner i eierselskapene til Tenke Fungurume Mining.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mineralgruve i Kongo

Mineraler til mobilindustrien graves ut i Kongo med liv og helse som innsats.

Foto: Eirik Kleiven, NRK

Oljefondet er med

I første episode av "Connecting People" støter vi også på det belgiske selskapet Umicore, som det norske oljefondet har aksjeverdier for 211 millioner kroner i. Umicore henter kobolt fra Katanga-provinsen. Kobolten brukes til å lage koboltkjemikaliene som er så viktige for mobilbatteriene.

Koboltkjemikaliene fra Umicore finner vi igjen i Kina. Det kinesiske selskapet BYD bruker det i sin fabrikk i byen Shenzhen til å lage mobilbatterier for alle de store mobilselskapene, inkludert Nokia og Sony Ericsson.

- Mineralrikdommen i Kongo har blitt vår ulykke, sier journalisten Gaston Mushid, som har blitt truet på livet for sitt arbeid med å avdekke de umenneskelige forholdene koboltgraverne jobber og lever under i det sørlige Kongo.

Menneskerettighetsaktivisten Golden Misabiko, FBIs hjelper i Kongo, ble nylig arrestert og dømt for å ha truet rikets sikkerhet på grunn av en rapport hans organisasjon publiserte om et gruveprosjekt i Katanga-provinsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)