Blir syk av egen sperm

Allergi mot egen sæd kan være årsaken til et mystisk syndrom hvor menn blir syke etter orgasme, ifølge forskere fra Nederland.

Syk mann

Noen blir syke etter hver orgasme.

Foto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Menn som lider av post-orgasmesyndromet POIS får influensalignende symptomer etter at de har ejakulert.

Syndromet har vært dokumentert i medisinske tidsskrifter siden 2002, og gir symptomer som feberfølelse, rennende nese, ekstrem utmattelse og brennhete øyne.

Ubehaget kan vare i opptil en uke.

- Ikke psykisk

Professor Marcel Waldinger ved Universitetet i Utrecht, Nederland har nå publisert to studier som tyder på at menn med dette syndromet er allergiske mot egen sæd, melder Reuters.

I motsetning til tidligere antakelser, mener Waldinger at problemet ikke skyldes psykologiske forhold, og at tilstanden bør behandles medisinsk.

- Funnene er et gjennombrudd i forskningen på dette syndromet, sier han til Reuters.

Waldinger er professor i seksuell psykofarmakologi, og studiene er publisert i Journal of Sexual Medicine.

Positiv allergitest

45 nederlandske menn deltok i den første studien. Alle hadde diagnosen POIS.

- De følte seg ikke dårlige når de onanerte uten å ejakulere, men så snart spermen forlot testiklene ble de syke, noen ganger etter bare få minutter, sier Waldinger til Reuters.

33 av deltakerne gikk med på å få utført en standard prikktest for å avgjøre om de reagerte allergisk på egen sæd.

Av disse hadde 88 prosent positiv test.

Tidkrevende behandling

I den andre av de to studiene, behandlet forskerne to frivillige. Metoden gikk ut på å utsette kroppen for små, men økende nivåer av allergenet over tid.

De to fikk injeksjoner som inneholdt egen sperm, først i en ekstremt uttynnet form. Etter hvert økte injeksjonene i styrke.

Etter henholdsvis ett og tre år fikk de to deltakerne en tydelig reduksjon i symptomene sine.

- Det er en langsom prosess. Den brukes for alle slags allergier, og kan ta opptil fem år, sier Waldinger.

Flere POIS-pasienter er nå under behandling i regi av de samme forskerne.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.