NRK Meny
Normal

Fristes med gratis barberhøvel – men får et årsabonnement

Forbrukerombudet forsøker å stikke kjepper i hjulene for omstridt nettreklame med skjulte betingelser. Hittil i år har over 170 forbrukere fått betalingskrav fra aggressive annonsører.

Barberhøvel

Å få tilsendt produkter i posten som du ikke har bestilt, er ikke et nytt fenomen. Tidligere skjedde dette i stor grad via telefonsalg, men nye regler løste mye av problemet. Nå har mange av aktørene flyttet lurereklamen over til nettet, mener Forbrukerombudet. ILLUSTRASJONSFOTO:

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Du har sikkert sett nettannonser med løfter om både det ene og det andre. Det er bare å «klikke her og få et gratis prøveprodukt».

En del av dette er reklame langt over streken, mener Forbrukerombudet.

– Det siste halvåret har det vært en kraftig økning i slike saker, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Over 170 gratis-saker i år

Hittil i år har Forbrukerombudet mottatt 171 klager, rettet mot blant annet kosmetikk, barberhøvler og helsekostprodukter.

– Folk som eksempel trykker på barberhøvel-annonsen, tror de får et gratis produkt, men får i stedet et betalingkrav i posten der selskapet påstår at de har inngått et årsabonnement, sier Nergård.

– Mange tenker da at «oi, det var dumt av meg» – og så betaler de regningen og blir sittende med en hel kasse med barberhøvler, tilføyer hun.

Må hente varene hjemme hos deg

Får du et slikt betalingskrav, må du ikke betale.

– Du kan bare skrive en mail til firmaet og forklare at du har fått betalingskrav for noen produkter du ikke har bestilt, og at du derfor ikke vil betale regningen. Har du sendt en slik skriftlig henvendelse til firmaet, har de ifølge inkassoloven ikke lov til å kreve inn kravet ved hjelp av inkasso, sier Nergård.

– Videre kan du skrive at «dere kan gjerne komme og hente produktene deres hjemme hos meg». Du har ikke plikt til å sende produktene tilbake til firmaet. Men dessverre tror vi mange bare betaler kravet, selv om de ikke er forpliktet til det, tilføyer hun.

Slik forsvarer selskapene seg

Forbrukerombudet forsøker å hjelpe folk som blir lurt på nettet av aggressive annonsører som opererer med påtrengende reklame for å kapre lesernes oppmerksomhet.

– Flere av firmaene forklarer at «hvis forbrukerne hadde klikket der eller der i annonsen, ville de sett at dette egentlig dreier seg om et abonnement». Men informasjonen er så bortgjemt at det ikke er godt nok til å si at det er inngått en gyldig avtale, sier Nergård.

Flere av selskapene som bruker «klikk her og få gratis prøveprodukt»-reklame, opererer i hele Norden.

– Dette blir betraktet som et felles marked, og vi ser stadig oftere at det dukker opp nye saker på tvers av landegrensene, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.