Bli rak i ryggen

Det finnes enkle øvelser for en bedre holdning og sterk rygg.

Overkropp (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 16 år gammel gutt. Jeg er aktiv og trener blant annet karate og styrketrening hjemme, med push-ups og sitt-ups. Har holdt på med dette i 3 år nå. Hjemme trener jeg mest mage/bryst og armene.

Problemet er at skuldrene mine er på en måte fremoverbøyd, som om de blir dradd innover mot brystet. På grunn av dette har jeg fått en veldig «lut» holdning. Kan dette ha noe med at jeg trener for mye bryst i forhold til rygg? Noen tips til trening for rygg som er enkle å gjøre hjemme?

Jorunn svarer

Hei! Så bra at du er så aktiv! Det kan nok være at din «lutende» holdning skyldes at du trener for mye bryst sammenlignet med rygg. Du bør absolutt tenke på å trene ryggmuskulaturen din også.

Når det gjelder holdningsmuskulaturen vår, finnes mye av denne muskulaturen mellom skulderbladene.

En fin øvelse er å knipe skulderbladene sammen, skyte brystet frem og holde i  15 sek. Utfør denne øvelsen i 3 serier x 10 repetisjoner, gjerne to ganger daglig.

Ellers finnes det mange fine øvelser for ryggmuskulatur på Puls sine nettsider. Tren med Yngvar

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og trening

  Ti rygg-råd

 

 

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.