NRK Meny
Normal

Bli gravid i påsken, få skoleflinke barn

Vil du ha skoleflinke barn som også gjør det bra på idrettsbanen, gjelder det å få januarbarn - med mindre du skal flytte til England.

Par med påskeliljer

Blir du gravid nå, får du barn på nyåret.

Foto: Colourbox.com

Illustrasjonsbilde: Skolebarn

De eldste i klassen gjør det jevnt over best på skolen.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Barn som er født tidlig på året, gjør det bedre på skolen. Blant dem som har forsket på dette er førsteamanuensis Lars Lien ved Universitetet i Oslo.

- Det spiller en rolle hvor gammel man er når man begynner på skolen. I Norge er januarbarna eldst i klassen, og barn som er født tidlig på året gjør det best på skolen, sier han til NRK.no.

En annen norsk studie viser også karakterforskjeller på 10. klassenivå, selv om forskjellen ikke er større enn 0,15 karakterpoeng i gjennomsnitt.

Januarbarna lages nå

Dersom du blir gravid nå i påsken, er sjansen liten for at barnet blir født i 2011. Og sannsynligvis blir barnet blant de eldste førsteklassingene ved skolestart. Såfremt du ikke flytter til et land med et annet skolesystem.

- Forskjellen i karakterer handler jo ikke om når du er født på året, men hvor gammel du er i forhold til de andre, understreker Lars Lien.

- I England for eksempel, er augustbarna de eldste på hvert klassetrinn. Der er det augustbarna som har best karakterer, forklarer han.

Sjekk når du får termin hvis du blir gravid nå:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dominerer også landslagene

Petter Northug

Petter Northug er født 6. januar.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Også på idrettsbanen dominerer de som er født tidlig på året. Både Petter Northug, Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen er født i årets tre første måneder, og på landslagene i de fleste idretter er det normalt overvekt av bursdager tidlig på året.

- Ja, tendensen blir bare sterkere og sterkere oppover mot seniornivå, forteller professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole.

Han mener det er en klar risiko ved å velge ut spillere eller utøvere ut fra fysisk nivå opp gjennom barneårene.

- Barna som er født tidlig på året har helt fra starten av fysiske fordeler, i forhold til de som er født senere på året. Og i perioder hvor det er ekstra stor forskjell på vekst og utvikling, blir dette enda mer tydelig, fortsetter han.

Men også her handler det om måten aldersgruppene er inndelt på, ikke egentlig av fødselsdag. I England går aldersgruppene også på idrettsbanen fra høst til høst, og der er landslagene dominert av folk som er født sent på året.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.