Hopp til innhold

Bli en fornøyd boligkjøper

Sjekk dette på visning, og bli en smart boligkjøper. Her ser du Solgt-programleder Frode Søreides boligtips.

Hva bør du tenke over når du skal kjøpe deg bolig? Solgt-programleder Frode Søreide gir deg noen tips.

SE VIDEO: Hva bør du tenke over når du skal kjøpe deg bolig? Solgt-programleder Frode Søreide gir deg noen tips. Foto: Marius Kildalsen/NRK Musikk: ℗ 2014 Universal PPM

Boligtipsene, sett i videoen over, viser hvor viktig det er å bruke sansene aktivt når du går på visning. Like viktig er det at du har klart for deg hva det er du ønsker med din nye bolig, og ikke minst bør du kreve å se alle dokumenter.

  1. Vinduene. Er det fukt i vinduskarmene eller dørkarmene? Det er også viktig å sjekke alder på vinduene. I eldre vinduer kan det komme inntrekk, og det betyr høyere strømregning.
  2. Kjøkken. Her er det viktig å ta seg god tid. Se etter fuktskader under vasken og rundt rørene. En slik skade kan være problematisk.
  3. Vask. Dårlig trykk i vasken kan tyde på tette rør. Dette kan føre til store utbedringer som kan bli dyre.
  4. Badet. Dette er rommet du bør være mest kritisk til på visning. Sjekk ventilasjonen. Er det vinduer eller takvifte der? Fungerer viften?
  5. Fliser. På badet bør du være oppmerksom på sprekker i flisene eller fugen.
  6. Dusjen. Ikke vær redd for å teste at ting fungerer. Oppstår det dammer rundt sluket, eller renner vannet feil er det grunn til skepsis.
  7. Sikringsskap. Kjennes det veldig varmt ut eller går siktingene ofte, kan dette tyde på at det er for liten kapasitet.
  8. Utvendig. Ser du på en leilighet i en bygård kan det være lurt å sjekke de utvendige forholdene som for eksempel sollys.
  9. Dokumentasjon. Det er viktig at du får tak i all nødvendig dokumentasjon om boligen, og ikke vær redd for å stille spørsmål til megler og takstmann.

Bruk tid

Daglig leder i Boligrådgiveren, Glenn Stenholm, arbeider med å bistå kjøpere med å velge riktig bolig. Han erfarer ofte at boligkjøp går for raskt, og at det kan være mye av grunnen til at folk er misfornøyde i ettertid.

Daglig leder i Boligrådgiveren, Glenn Stenholm

Glenn Stenholm mener det kan være lurt å sette seg inn i byreguleringer for å unngå ubehagelige overraskelser.

Foto: Mick Tully

– Vi anbefaler at boligkjøperen tar seg tid til å diskutere egne behov. Hva setter dere pris på i hverdagen? sier Stenholm til NRK.no.

Han oppfordrer kjøpere til å være observante på visning, men samtidig tenke nøye gjennom hva det er de ønsker med sin nye bolig.

Still deg selv disse spørsmålene:

  • Hvordan passer boligen inn i livsfasen jeg/vi er i nå? Kommer jeg til å bytte jobb? Planlegger vi å få barn?
  • Hvordan ønsker vi at barna skal vokse opp? Ønsker vi at de skal lære å sykle på en flat tomt eller synes vi det er greit med en bygård?
  • Vil det skje noe i området de neste fem til ti årene?

– Å sette seg inn i byreguleringer kan være et godt tips for å unngå ubehagelige overraskelser i ettertid, forteller Stenholm.

Krev å se dokumenter

Skriftlige dokumenter er det eneste som kan garantere deg at ting er gjort skikkelig. For mange virker begreper som våtromsnormen, tilstandsrapport og el- rapport fjernt, og kanskje sitter du i tillegg med et snev av dokumentskrekk.

– Du bør kreve å få se dokumenter hos eiendomsmegler, understreker Stenholm.

Men hva slags dokumenter er det du egentlig bør ha kontroll på ved et boligkjøp? SINTEF Byggforsk, Boligrådgiveren og Norges Takseringsforbund har flere tips som skal hjelpe deg til å bli en fornøyd boligkjøper. Her er noen av dem:

  • Egenerklæring. Skal være utført av selger av bolig. Ifølge avhendingsloven (link) er selger pliktig til å oppgi opplysninger om eiendommen man kjenner til.
  • Takstrapport. Les denne rapporten nøye. De er ikke alltid fullstendige. Noe som kan forekomme er denne setningen «området ligger utenfor takstmannens kompetanse og har derfor ikke blitt vurdert». Om ikke takstmannen har peiling, kan det være noe som ikke er helt som det skal være.
  • Salgsdokumentasjonen. Her finner du informasjon om boligen og omkostninger.
  • Krev tilstandsrapport av boligens tekniske og vedlikeholdsmessige tilstand. Denne rapporten skal beskrive avvik fra bestemte referansenivåer, altså byggeforskriftene og normale forventninger om tilstand.
  • Finnes det dokumenter for utført arbeid av det elektriske? Er det gjort endringer eller nye installasjoner i sikringsskapet siden 1999? I videoen viser Frode hva som kan tyde på overbelastning på sikringene. Her kan du også be om å få se strømregninger for å se hvor mye strøm boligen bruker. En el- rapport vil være svært nyttig å be om. Det unngår at mistanker blir rettet mot sikringsskapet ved brann.
  • Dokumentasjon på at badet er bygget etter byggebransjens våtromsnorm. Det kan sikre deg at fallet i sluket er riktig. I videoen over demonstrer Frode Søreide sluket i dusjen og hvordan du kan påse at ting er som de skal.
  • Ellers dokumentasjon på alt annet utført arbeid i huset, som kvitteringer og garantier på alle typer utskiftninger og oppussinger være nyttig.

Norges Takseringsforbund har også utarbeidet en sjekkliste for visning av leilighet. Den, sammen med rådene over, gir deg en pekepinn på de viktige tingene du bør se etter når du er på visning.

  • Prøv deg som megler og tipp riktig solgt-pris i vår Solgt-quiz!

Fokuser på byggeår

Også boligens byggeår er viktig å ta stilling til. Det forteller mye om standarden på boligen og om du i fremtiden må bruke penger på å skifte ut noe.

Daniel Ø. Helgesen, advokatfullmektig i Norges Takseringsforbund

Daniel Ø. Helgesen forteller at høy alder på boligen indikerer utskiftning.

Foto: Norges Takseringsforbund

– Høy alder kan indikere utskiftning og muligens økte fellesutgifter, sier advokatfullmektig i Norges Takseringsforbund, Daniel Ø. Helgesen, til NRK.no.

Ser fellesarealene forfalne ut vil det ifølge ham mest sannsynlig dukke opp utgifter her i framtiden. Helgesen anbefaler å sjekke økonomien i borettslag.

– Undersøk om borettslaget har planer om økning i fellesutgiftene eller om det finnes et eget vedlikeholdsfond, sier han.

Du bør også sjekke årstallet for montering av blant annet det elektriske anlegget, røranlegget, bad, kjøkken, tak, yttervegger og overflatebehandling.

Lag en utgiftsplan

Kjøper du en eldre bolig kan det være lurt å sette opp en plan for årene fremover ut ifra når de forskjellige delene i boligen var oppgradert. På denne måten vet du at om tre år vil du ha en stor utgift fordi rørene for eksempel må byttes ut.

Og ingen spørsmål skal stå ubesvarte.

– Still spørsmål til eier, megler og takstmann, oppfordrer Helgesen.

Opplysningsplikt og undersøkelsesplikt

Det er viktig å være klar over at selger av bolig har plikt til å opplyse deg om eventuelle mangler og feil ved boligen, men du som kjøper har også en plikt til å undersøke boligen.

At du selv undersøker boligen for eventuelle feil eller mangler er en forutsetning om du får deg en ubehagelig overraskelse og ønsker å klage på kjøpet. Ifølge «Lov om avhending av fast eiendom» har du fem års klagerett etter et boligkjøp.

Solgt ser du tirsdager på NRK 1, klokken 20.15

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)