NRK Meny
Normal

– Bleke mennesker har mindre D-vitamin enn andre

Folk med blek hud får ikke store nok doser med D-vitaminer, ifølge en ny studie. Folkehelseinstituttet er overrasket over resultatet.

Høstsola i Nordbyen i Molde

Solen setter fart på kroppens produksjon av D-vitaminer, også når det er mørkere tider. Nå viser britisk forskning at bleke personer får i seg for lite D-vitaminer. At de får for få solstråler på kroppen, kan være noe av årsaken.

Foto: Even Gravem

En ny britisk studie, basert på 1200 testpersoner, slår fast at bleke personer har færre D-vitaminer enn folk med en annen hudtype.

– Men forskerne kan ikke konkludere med at bleke personer har en dårligere evne enn andre til å produsere D-vitaminer i huden, sier postdoktor Kristin Holvik ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: D-vitamin hjelper mot depresjon

Har dårligere D-vitaminstatus

– Er det slik at bleke mennesker trenger mer D-vitaminer enn andre?

– Ja, utifra denne undersøkelsen er det en mulighet og en konsekvens som følge av at de har en dårligere D-vitaminstatus enn folk med en annen hudtype. Men andre studier har derimot vist det motsatte; at folkeslag med mørkere hudfarge har lavere vitamin D-status, svarer Holvik.

Solen setter fart på kroppens produksjon av D-vitaminer. Det kan motvirke kreft og mange andre sykdommer.

LES OGSÅ: Jakten på D-vitamin

– Er et overraskende resultat

Folkehelseinstituttet er overrasket over forskningsresultatet.

– Har man lys hud, har man færre pigmenter og større evne til å utnytte disse UV-strålene fra solen som kroppen trenger for å produsere D-vitaminer. Men nå har forskerne funnet ut at lyshudede har en dårligere D-vitaminstatus enn folk med en annen hudtype, sier Holvik.

Sol er den beste D-vitaminkilden for mennesker, men enkelte bleke personer klarer ikke å få et høyt nok opptak av D-vitaminer, uansett hvor lenge de sitter i solen, står det på nettsiden til BBC.

LES OM UNDERSØKELSEN HER: www.bbc.co.uk/news/health-15151930

Sitter kanskje for mye i skyggen

Hvorfor bleke personer har en lavere dose med D-vitaminer i blodet, vet ikke de britiske forskerne. Men årsaken kan være at lyshudede i større grad enn andre unngår solstråler.

– Forskerne har en teori om at bleke personer er mindre ute i solen enn andre, samt at de er mer i skyggen og bruker høyere solfaktor – og dette hemmer produksjonen av D-vitaminer i kroppen, sier Holvik.

Hvorfor er det viktig å ha tilstrekkelig med D-vitaminer i kroppen?

– For å ta opp kalsium vi får fra mat, og for å opprettholde et sterkt skjelett, svarer hun.

Vitamin D finnes i tran og fet fisk, som for eksempel makrell, torskerogn, sild, laks og tunfisk. D-vitaminbehovet kan også dekkes ved hjelp av kosttilskudd.

Ny grunn til å gi barna D-vitamin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.