Ble dopet ned og voldtatt

– Jeg tenker ofte at hvis jeg bare hadde gjort sånn og sånn... Men det hjelper ikke, sier Hild Frøya Stokke. Det tok sju år før hun begynte å fungere mot normalt igjen.

Hild Frøya Stokke

Hild Frøya Stokke forteller sin historie i «Det første steget» på NRK1.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er ni år siden nå. Hild Frøya Stokke var 19 år, og skulle ut sammen med venner da det fatale skjedde.

– En eller annen gang i løpet av kvelden var det en som la dop i glasset mitt. Så ble jeg voldtatt. Det er tre dager jeg ikke kan gjøre rede for, forteller Stokke til NRK.no.

Ett år har gått siden innspillingen av programmet «Det første steget», som går på NRK1 tirsdag kveld.

Her forteller 27-åringen om å takle det som har skjedd, og om å komme seg videre. Nå håper hun på tilbakemeldinger fra andre som har opplevd det samme.

– Det er ikke, og har ikke vært enkelt for meg å være med på et slikt program, fordi det ripper opp i alt som har skjedd. Men hvis det kan hjelpe ett eneste menneske, så er det verdt det. Man er ikke alene, sier Stokke.

Livredd tannlegen

Selv om voldtekten skjedde for mange år siden, preger hendelsen fortsatt livet til småbarnsmoren.

– Jeg tenker ikke på det hver dag, men det ligger alltid der. Jeg holder på glasset hvis jeg er ute på byen, og takler for eksempel ikke at folk går bak meg. Jeg følger kanskje litt for nøye med når jeg er ute og går, sier hun.

Det er også ni år siden sist Stokke klarte å gå til tannlegen.

– Jeg takler ikke tanken på at noen skal stå over meg. Tennene mine kommer til å ramle ut hvis jeg får tannverk, for jeg får angst i kroppen bare jeg snakker med deg om det nå, sier hun.

Fremdeles betaler hun på studielånet hun fikk for skoleåret som hun ikke greide å fullføre.

– Jeg fikk ikke erstatning fordi man må anmelde voldtekt i løpet av de tre første dagene etter at det har skjedd. Men de dagene var jeg jo borte fra virkeligheten, forklarer hun.

Musikken hjelper

Etter innspillingen av programmet gjorde hun ferdig utdannelsen som webdesigner, og hun har også rukket å forlove seg.

Musikk står sentralt i livet hennes, og hun skriver sine egne tekster.

Før vinteren er over skal hun også gi ut sin første singel. Et eventuelt overskudd skal gå til Dixi, en organisasjon som jobber for å hjelpe voldtektsofre og deres pårørende.

– Jeg håper at artister ser muligheten til å bidra for organisasjonen. Vi er jo flinke til å gjøre veldedighetsarbeid for andre saker, og dette er minst like viktig, sier Stokke.

Den store drømmen er å jobbe med og leve av musikk.

– Egentlig ønsker jeg å ha en jobb hvor jeg kan skape noe. Men det er ikke så veldig lett. Vi får se hva som skjer, sier Hild Frøya Stokke.

Det første steget ser du på NRK1 tirsdag klokken 20.15.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)