Hopp til innhold

Ble dødssyk av svineinfluensa

Han var en av de første i Norge som ble alvorlig syk av svineinfluensa – så syk at han var døende. Og han var ikke i en risikogruppe.

Dødssyk av influensa

Roar Magne Norheim lå tilkoblet hjerte-lungemaskin i 45 dager. Uten hjelpemidler ville han vært død, forteller overlege ved Rikshospitalet.

Foto: Privat

Tilstanden før

Slik så Roar Magne Norheim ut like før han ble syk av svineinfluensaen i 2009.

Foto: Privat
Åtte måneder på sykehus

Norheim måtte tilbringe åtte måneder på sykehus, hvor fem av dem var i respirator.

Foto: Privat

Roar Magne Norheim var nettopp kommet hjem fra sitt livs ferie i 2009, med motorsykkel langs Route 66 i USA, da han begynte å kjenne seg dårlig og fikk høy feber.


– Feberen gikk etter hvert opp i over 40, og paracet virket bare ei lita stund. Jeg fikk beskjed av lege om å holde meg hjemme og se det an. Det gikk galt.


– Etter seks dager ble jeg sendt til sykehus i ambulanse. Det siste jeg husker er ambulanseturen til sykehuset i Arendal.


Lurer du på noe om svineinfluensaen?

Her kan du sende inn spørsmål og få svar av smittevernsoverlege.

Kunne ikke leve uten hjelpemidler

Norheim gikk i koma, og ble lagt i respirator.

Etter noen dager i isolat i Arendal var tilstanden hans så alvorlig at han ble sendt med spesialhelikopter til Rikshospitalet.

– Da jeg våkna på Rikshospitalet noen uker senere, var jeg helt lam fra panna og ned – jeg kunne ikke røre en finger. Jeg hadde nyresvikt og lungesvikt, og lå tilkoblet både respirator og hjerte-lungemaskin, forteller Norheim.

Overlege ved Akuttklinikken på Rikshospitalet, Jon Henrik Laake, bekrefter at det var en svært syk pasient med multiorgansvikt som lå innlagt i 2009:

– Han var så syk at han ikke kunne leve uten de hjelpemidlene vi hadde. Uten pustemaskin og hjerte-lungemaskin ville han vært død. Det går ikke an å bli så mye sykere enn det – og overleve.

Roar Magne Norheim lå tilkoblet hjerte-lungemaskin i 45 dager, noe som er svært lenge.

I fem måneder lå han i respirator, og var over åtte måneder på sykehus før han begynte på sitt nye liv, utenfor sykehuset.

Han overlevde, men betaler en høy pris. Han har nedsatt førlighet i armer og bein og lever med kronisk lungesvikt.

– Det betyr at jeg har pust til å sitte stille og se på tv, men så fort jeg beveger meg butter det. Jeg må ha pause for å kle meg om morgenen, og greier ikke gå særlig mer enn 150 meter, sier 55-åringen, som hiver etter pusten under hele intervjuet.

– En tredjedel av pasientene tilhører ikke risikogruppene

Norheim er en av flere relativt unge, friske, sterke pasienter som har blitt svært syk av svineinfluensaen; mennesker som ikke var i en risikogruppe.

Overlege

Overlege Jon Henrik Laake ved Rikshospitalet mener myndighetene har for stort fokus på risikogruppene.

Foto: Privat

Camilla Stoltenberg

Camilla Stoltenberg fra Folkehelseinstituttet ønsker å kommunisere at det finnes en risiko hvert år.

Foto: Folkehelseinstituttet
Hvorfor det er slik at noen få helt friske mennesker blir dødelig syke av dette, vet ikke spesialistene:

– Det nøyaktige svaret får du ikke, for det har ingen. Noen individer er kanskje mer disponerte for å få en alvorlig infeksjon av influensavirus enn andre. Nøyaktig hva den disposisjonen består i, vet vi ikke helt sikkert, sier overlege Jon Henrik Laake.

Laake er kritisk til det store fokuset på risikogrupper, i myndighetenes informasjon om svineinfluensaen.

– På intensivavdelinger verden over er det slik at en tredjedel av pasientene ikke tilhører risikogruppene som myndighetene har pekt på. Folkehelseinstituttet har også vært for dårlig til å informere om at det er mulig å bli dødssyk av viruset selv om man er ung og frisk.

Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg er åpen for kritikken:

– Dette er kritikk jeg er glad for, fordi den minner oss om at det er risiko forbundet med svineinfluensa og annen sesonginfluensa, også for friske mennesker, sier hun og fortsetter:

– Vi ønsker å kommunisere at det finnes en risiko hvert år og at den ikke er unik for svineinfluensaen. Det er et budskap vi ofte har vanskeligheter med å nå fram med. I år har overlege Laake og mediene hjulpet oss med det, sier Stoltenberg

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)