NRK Meny
Normal

Blærekatarr eller klamydia?

Det er lett å forveksle blærekatarr og klamydia fordi symptomene ligner. Derfor er det lurt å ta en klamydiatest om man ikke blir bra. 

 

Toalett
Foto: Alexander Nordby / NRK

 

Spørsmål

Hei Åse. Jeg er en jente på 19 år som har fått min første urinveisinnfeksjon (blærekatarr). Den blir behandlet med en 4-dagerskur Selexcid. Jeg var hos legen i dag og føler meg nå mye bedre. Jeg lurer derfor på hvor lenge det er til jeg kan ha samleie med kjæresten min, og om jeg kan drikke alkohol. Kan urinveisinfeksjon smitte fra gutt til jente eller omvendt ved sex?

Åse svarer

Hei. Du er nok for lengst ferdig med Selexcid-kuren mot din blærekatarr når dette svaret kommer, så alkohol og samleie er i hvert fall ok nå.

Jeg svarer deg likevel fordi det kan være nyttig å vite forskjellen mellom blærekatarr og urinrørskatarr. Dersom legen din fikk en urinprøve av deg (helst morgenurin) og denne viste oppvekst av en type bakterie ved dyrkning, så har du hatt en sikker blærekatarr. Dette er en infeksjon i blæra som skyldes smitte av vår egne tarmbakterier. Du kan da ikke smitte kjæresten din med dette.

Det er også veldig sjeldent at gutter får blærekatarr fordi de har ye lengre «vei» opp til blæra enn vi kvinner har. Av og til kan man imidlertid ta feil av blærekatarr og urinrørskatarr fordi symptomene kan ligne.

Urinrørskatarr er en infeksjon i selve urinrøret (og ikke i blæra) og skyldes andre typer bakterier som man blir smittet med seksuelt. Klamydia er et eksempel på en slik bakterie. Klamydia kan forårsake en «stille infeksjon», det vil si at den kan ligge latent opp til flere år før den eventuelt gir symptomer. Selv om symptomene kan ligne hverandre, så gir som regel blærekatarr meget hyppig tissetrang (hvor det kommer veldig lite hver gang) og kraftig svie.

Urinrørskatarr trenger som nevnt ikke gi noen symptomer i det hele tatt, men det kan gi lett svie/irritasjon i urinrøret, økt utflod eller utslett på penishodet hos gutter.

Dersom du ikke er blitt helt bra og legen ikke kunne påvise bakterieoppvekst ved dyrkning, kan det være lurt å ta en klamydiaprøve om dere ikke har gjort det etter at dere ble sammen. 

Hilsen 
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.