NRK Meny
Normal

Blackout av alkohol

Blackout på grunn av alkohol gjør deg ikke nødvendigvis til alkoholiker, men det er et faretegn, svarer Jørgen Skavlan på spørsmål fra en bekymret leser.

Illustrasjonsfoto
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

 

Spør Jørgen Skavlan

Hei.

Jeg tror jeg har et alkoholproblem. Noen ganger ( ca 1 gang i mnd) drikker jeg for mye alkohol (slik at jeg får blackout) og oppfører meg idioisk. Dette skjer ikke hver gang jeg drikker,  men det har dessverre blitt en lei tendens som repeteres oftere og oftere. Jeg forandrer personlighet, sier ting som jeg absolutt ikke mener og blir helt ufyselig imot de som er rundt meg. Jeg sårer kjæresten min ved å si at jeg ikke elsker han og bare snakker tull og det stikk motsatte av det jeg egentlig mener.

Hvordan kan jeg få hjelp til å ta kontrollen over alkoholen og min egen grense igjen?

Jørgen svarer

Hei,

Flott at du ser problemet og skriver om det. Bare det at du er bevisst problemet er halve seieren. Mange lever et helt liv uten å innse at de har et problem.

Alkoholiker er du ikke slik du beskriver problemet. Det du beskriver kaller vi patologisk rus og er et klart faretegn.

Når du selv ser at du har et problem så er det en varselklokke, og du kan, om du ikke passer på, skli inn i alkoholisme.

Jørgen Skavlan

 

Jeg skulle likt å vite hvordan du drikker ellers. Daglig / ukentlig ? Hvor mye ? Hvor lenge ? Andre i familien med alkohol problemer ? Når du selv ser at du har et problem så er det en varselklokke, og du kan, om du ikke passer på, skli inn i alkoholisme.

Du kan ta dette opp med legen din og han kan henvise deg til en psykolog med kunnskap om rus og rusproblemer. I byene er det også A-sentra med mye kompetanse om dette. De kan du ofte også ringe. Ta kontakt og få hjelp er det beste rådet jeg kan gi deg ! Ikke utsett dette ! Lær dine egen grenser! Sett dine egen grenser!

Lykke til

Jørgen Skavlan

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.