Bjørkepollen-sesongen er igang

Onsdag startet bjørkepollen-sesongen i Sør-Norge. Er vi uheldige, kan det også komme store mengder pollen hit fra den andre siden av Østersjøen.

Bjørk

Nå har bjørka for alvor startet årets produksjon av pollen.

Litt forsinket har nå sesongen for spredning av bjørkepollen startet sør i landet. Selv om det er regn i lufta flere steder.

De neste dagene melder pollenvarselet om moderat spredning av bjørkepollen på øst- og sørlandet. Rogaland og Møre og Romsdal får beskjeden spredning. Titusener av allergikere går en slitsom tid i møte.

- Det betyr også at straks det blir litt varmere i været, vil det "brake løs" for alvor. Bjørkeblomstringen er i full gang, og raklene på trærne er blitt fullmodne.

- Dermed skal det bare en liten værmessig dytt til før pollenet får fritt leide for alvor, forteller pollenanalytiker Hallvard Ramfjord ved institutt for biologi på NTNU.

- Da vil i første omgang hele kyststrekningen fra Oslo og opp til og med Sogn og Fjordane bli berørt ganske umiddelbart, legger han til.

LES OGSÅ:

Påvirkes av turbulens

Hallvard Ramfjord

Hallvard Ramfjord er pollenanalytiker, og en av dem som lager det daglige pollenvarselet.

Foto: NAAF

For første gang denne sesongen svever det altså bjørkepollen i lufta lengst sør i landet.

Men det må litt mer varme i lufta til før spredningen går fra å være moderat til å bli kraftig.

- Årsaken er at mildere luft skaper turbulens som er spesielt velegnet til spredning av akkurat denne pollentypen, forklarer Ramfjord.

- Turbulensen kan frakte bjørkepollen ganske langt av gårde på kort tid.

Visste du for eksempel at pollen som daler ned over Norge kan komme fra land ganske langt unna?

Hallvard Ramfjord forteller at det ikke er uvanlig med fjernspredning fra bjørketrær så langt unna som i Baltikum og Finland.

Fjernspredning av pollen

- Det skjer ikke hvert år, men det er likevel ikke uvanlig med nedfall av "utenlandsk" bjørkepollen i Norge. Akkurat som store mengder pollen spres fram og tilbake mellom lavland og fjellstrøk i Norge, sier pollenforskeren.

- Denne pollentypen er ekstra velegnet for fjernspredning under spesielle atmosfæriske forhold. Nesten som en slags parallell til de ørsmå askepartiklene fra Island som nylig spredte seg til store deler av Europa, sier Ramfjord.

Når det kommer vedvarende nedbør vil lufta bli "vasket" for pollen. Dermed dempes problemene for de allergiske blant oss. Men ved regnbyger vil spredningen raskt øke i oppholdsperiodene.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.