NRK Meny
Normal

Bittesmå hus i frodige hager

En liten hage kan bety full dose med glede, men mye mindre jobb. Men gleden er forbeholdt de få.

Kolonihagehytter i Sandefjord

Velstelte hytter og hager i Sandefjord kolonihage.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Etterstad kolonihage

Etterstad kolonihage i Oslo

Foto: Rasmussen, Marit / SCANPIX

Mange bor slik at de ikke har hage. Kanskje har man ikke en gang en liten balkong. Hvis man da lengter ut i det grønne, så kan en kolonihage være løsningen.

Mer om kolonihager:

Hagekoloni

Det finnes ikke mange kolonihager i Norge. Bare 14 er tilsluttet Norsk kolonihage-forbund. Det er helt klart flest i Oslo.

Redskapsbod med blomsterkasser

Mange kolonihagehytter har et lite utekjøkken.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Årsaken er nok at der har man færre hager pr. innbygger og lengst tradisjon med å bo i blokk. Det er langt flere kolonihager i Danmark og England.

En kolonihage kan etableres på kommunal eller privat grunn. Andelhaverne er felles ansvarlig for området og felles bygninger, men hver enkelt har ansvaret for sin lille parsell.

Flere år på venteliste

Den første kolonihagen ble anlagt på ei søppelfylling i Oslo. Der kunne man søke om å få en plass.

Kolonihagehytte

Noen kolonihager har ikke stort mer enn enn redskapsbod på parsellene.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Barnefamilier i trange bygårder ble prioritert. Så allerede i 1907 var det rift om disse små hageflekkene.

Det meldes om lange ventelister hos de fleste kolonihagene som finnes. Det må bety at det er behov for flere kolonihager i Norge.

Matauken viktigst før

Parsellen var i utgangspunktet en mulighet for folk uten hage til å drive med matauk. Der kunne man dyrke poteter og bær til eget bruk.

De første parselleierne hadde ikke mer enn en liten redskapsbod på tomta sin. Men nå er det lille huset like viktig for eierne.

Kjøkken i kolonihavehytte

Gammeldags sommerstemning preger kjøkkenet i denne hytta i Sandefjord kolonihager.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.