Nå blir mobilbruk billigere i utlandet

Fra i sommer synker prisene når du bruker mobiltelefonen i EØS-land. Men utenfor Europa kan mobildata fortsatt koste flesk.

NRK.no på mobil

Det blir stadig rimeligere å laste ned data til mobilen i Europa.

Foto: Tor Risberg / NRK

Nå senkes prisene for norske mobilbrukere på reise i EØS-land.

Størst blir prisnedgangen på datatrafikk, som etter 1. juli ikke kan koste mer enn 4,24 kroner per MB.

I dag er maksimalprisen 6,58 kroner. Med andre ord en merkbar forskjell når du skal sjekke e-posten eller lese siste nytt.

Flere norske teleoperatører har allerede satt ned prisene sine. Noen abonnementer har lavere priser enn EUs nye prisgrense.

Men husk at hvis du reiser utenfor Europa, til for eksempel populære feriedestinasjoner som Thailand, USA, Tyrkia eller Egypt, kan prisen for mobil datatrafikk fortsatt være skyhøy. Det samme gjelder i internasjonalt farvann som på ferga mellom Oslo og Kiel.

Fram til 1. juli i fjor var det ingen prisregulering av den internasjonale databruken på mobiltelefoner. Da var det kun konkurransen som styrte kostnadene.

Også billigere å ringe

Maksimalprisene for SMS samt inn- og utgående telefonsamtaler mellom EØS-land senkes også 1. juli, men ikke like mye som prisene for mobildata.

Ifølge EUs regulering skal prisen for mobilbruk i utlandet ytterligere ned 1. juli neste år. Da blir maksimalprisen 1,88 kroner per MB datatrafikk.

Slutt på fakturasjokk

Elisabeth Sørbøe Aarsæther

Prisendringen passer bra med den nye måten å bruke mobil på, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet.

Foto: PT

– Prisendringen er tilpasset det moderne menneskets bruk av mobiltelefon. Datatrafikk blir stadig viktigere både for kundene og selskapene, sier assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet til NRK.no.

Hun minner likevel om at mobildata i utlandet fortsatt blir dyrere enn i Norge, til tross for prisreduksjonen som kommer 1. juli.

– Og kundene bør vite at når man kjøper datapakker, slik mange nå gjør, så gjelder de fleste pakkeprisene innenfor Norge eller Norden, sier hun.

I utlandet takseres bruken; det er derfor disse prisene kalles internasjonal gjesting (roaming).

Aarsæther er også glad for at den tida er forbi da man kunne få fakturasjokk etter å ha lastet ned noen avissider på mobilen. Nå er alt blitt mer forutsigbart.

– Når du kommer til et annet land skal du få en SMS fra operatøren din som informerer om priser og vilkår. Dermed får du bedre oversikt over hvordan du kan bruke abonnementet i utlandet, sier hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.