Hopp til innhold

Så varm blir bilen din i løpet av minutter

– At du skal en kjapp tur inn i butikken med barn eller hund i bilen, er like dumt som å si at du skal være der en halvtime, sier lege. Sjekk tabellen som viser hvor varmt det blir i bilen din.

Hund i bil

(Illustrasjonsfoto): Å være hund i en glovarm bil på sommeren, kan i verste fall ende med døden.

Foto: Camilla Veka/NRK

Kristine Grønli Schjerven

Kristine Grønli Schjerven opplevde marerittet da hun så en baby alene i en bil midt i solsteiken.

Foto: Privat

Denne uken skulle småbarnsmor Kristine Grønli Schjerven gjøre noen ærend på Vinterbro senter. Hun parkerte bilen sin på parkeringsplassen litt bortenfor kjøpesenteret. Like etter oppdaget hun at det lå en baby alene i bilen ved siden av, midt i solsteiken.

– Det var ikke så mange i nærheten, men jeg fikk ropt på en dame for hjelp. Du vet ikke helt hva du skal gjøre i en slik situasjon, men vi visste at vi måtte få barnet ut, sier Schjerven til NRK.no.

Mens hun ringte Securitas, løp den andre damen inn på senteret for å finne foreldrene til babyen. Samtidig fulgte hun med på at barnet pustet fra utsiden av bilen.

Innlegg fra Kristine Grønli Schjerven

Opplevelsen Schjerven hadde ved kjøpesenteret provoserte henne til å legge ut dette innlegget for å advare andre.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– På det tidspunktet visste jeg at vekterne var like i nærheten. Hvis ikke hadde jeg nok knust ruta med en gang, sier Schjerven.

  • Se tabell lenger ned over hvor varmt det blir i bilen!

– Burde kanskje knust ruta

Det hele endte heldigvis godt, men da foreldrene kom til stedet, fikk de ifølge Schjerven en overhaling.

– De sa de ikke hadde vært lenge borte, likevel vet man aldri hvor fort det blir farlig. Vi burde kanskje knust ruta med en gang så de hadde fått seg en trøkk, sier hun, og legger til:

– Jeg vet egentlig ikke hvor mye de lærte av tilsnakket de fikk, sier hun.

Hendelsen gjorde Schjerven så provosert at hun like etterpå la ut et innlegg på sin Facebook-profil for å advare andre.

Dette er et av flere tilfeller som har en tendens til å oppstå hver sommer – selv om advarselen er klar. Og det gjelder dyr så vel som barn. Tidligere denne måneden døde en hund etter å ha blitt forlatt i en varm bil på en parkeringsplass i Drammen.

Temperaturen i bilen stiger kanskje raskere enn du tror. Se tabellen nedenfor for temperaturutvikling i bil sammenlignet med temperaturen ute.

Temperatur i bil

Tid

Temperatur ute

Skygge/sol

Temperatur i bil

08.30

14 grader

skygge

19 grader

09.30

18 grader

skygge

38 grader

10.30

20 grader

blandet

47 grader

11.30

20 grader

sol

58 grader

12.00

23 grader

sol

62 grader

13.30

22 grader

sol

85 grader

Tabellen viser temperaturutviklingen i samme bil, på samme sted, over en tidsperiode på fem timer. Merk at det ikke trenger å være sol ute for at det skal bli farlig varmt i bilen. Kilde: Mattilsynet

Dør av væskemangel

Lege Stephen Sollid

Stephen Sollid i Norsk Luftambulanse forteller at temperaturen i bilen stiger raskest de første fem minuttene.

Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Lege Stephen Sollid kan ikke huske å ha hørt om tilfeller der det har gått skikkelig galt med barn i Norge. Men dersom uhellet virkelig er ute, kan en bil i sommersol ta liv.

– Du kan tenke deg å sitte i en badstu og ikke komme deg ut igjen. Og når det er varmt svetter vi ut fordi det er kroppens måte å kjøle seg ned på, sier Sollid til NRK.no.

Han er overlege og fagsjef i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Ifølge ham har barn lite reserver å gå på fordi de er så små. Derfor blir de fort tørre og mister fort væske. De blir helt inntørket, og det er det som tar livet av dem.

– Kroppen tåler ikke så mye varme, og man skal ikke så veldig mange grader over 40 i kroppstemperatur før cellene begynner å dø, sier Sollid.

Når kroppen overopphetes blir også blodet for tykt. Og med lite væske i kroppen flyter blodet dårligere, og hjertet stopper.

Oslopolitiet la nylig ut følgende melding på sin konto på Twitter. (Artikkelen fortsetter etter meldingen)

Laster Twitter-innhold

Fem minutter blir en halvtime

Legen mener det er et problem at foreldre tenker at en kjapp tur i butikken, med barnet i bilen, bør gå fint.

Barn i barnesete

Barn er små og har lite reserver å gå på. En varm bil på sommeren kan fort bli en dødsfelle.

Foto: Bettina Brinkmann / Maxppp

– Det som er problematisk er at temperaturen i bilen stiger raskest de første fem til ti minuttene. At du skal en kjapp tur inn i butikken er like dumt som å si at du skal være der en halvtime, sier Sollid.

Hvis du kommer forbi et barn i en bil og det varmt ute, er hans første bud at du prøver å få kontakt med barnet. Hvis det virker uforstyrret bør du prøve å finne foreldrene. Men dersom barnet gråter, er utilpass, eller du ikke får kontakt er rådet klart:

– Ring 112 eller 113. Det kan være lurt å ringe 112 først og forklare situasjonen. Er det behov for å knuse ruta, sier du det, og ber dem om å ringe etter ambulanse, sier han, og legger til:

– Hvis du på død og liv må la barnet være i bilen må du ta ned alle vinduer. Å sette dem på gløtt hjelper lite, så det bør være full gjennomtrekk. Men da er kanskje litt av vitsen med å la dem være i bilen borte.

Transportmiddel, ikke oppholdssted

Anne Hofmo Bjølgerud, Norsk Kennel Klub

Anne Hofmo Bjølgerud med hundene sine Seth og Smash.

Foto: Halat Sophie Askari

Også når det gjelder hunder kan få minutter gjøre stor skade. Medieansvarlig i Norsk Kennel Klub, Anne Hofmo Bjølgerud, mener det er viktig å understreke at norske hundeeiere i utgangspunktet er ansvarlige og flinke.

Oppfordringen hennes er likevel å la hunden være hjemme, fremfor å ta den med i bilen for et ærend. Bjølgerud tror mange tenker at det hjelper å sette vann i buret, og la vinduene stå åpen. Men risikoen er ifølge henne altfor stor.

– I de temperaturene vi har nå er bilen et transportmiddel for hund, og ikke egnet som oppholdssted. Hunder har det best hjemme på denne tiden av året, sier hun til NRK.no.

Dyrevelferdsloven gjør det blant annet klart at man ikke skal etterlate dyr i hjelpeløs tilstand. Da kan det være lurt å vite hva du bør se etter hvis du finner en hund i en bil på en varm sommerdag.

– Tegnene på en overopphetet hund kan være at den virker frenetisk og desperat. Den bjeffer og virker synlig stresset. Det kan være vanskelig å se om den er stresset på grunn av varmen eller fordi den er alene. Er det førstnevnte vil den virke ustø og forvirret, og peser kraftig, sier Bjølgerud.

Flinkere varslere

Ifølge veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud, har folk blitt flinkere til å varsle.

Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i Mattilsynet

Veterinær Ole-Herman Tronerud mener folk har blitt flinkere til å varsle.

Foto: Privat

– Vi har en følelse av at situasjonen har bedret seg blant annet fordi det er mye fokus på dette hvert år. Mitt inntrykk er at publikum er mer observante enn før. Likevel er det viktig å huske på at et tett og lukket rom som står utsatt for sol, kan bli veldig fort varmt, sier Tronerud til NRK.no.

Han understreker hvor viktig det er at folk handler hvis de ser en hund som kan være overopphetet. Ifølge Dyrevelferdsloven har enhver plikt til å hjelpe dersom de ser et dyr som er åpenbart hjelpeløst.

– Men man må også vurdere risikoen for å hjelpe. En ting er å knuse bilruta, men hunden kan for eksempel hoppe ut av bilen. Er den medtatt kan den også være redd og aggressiv, sier veterinæren.

Konkrete regler i Sverige

Mens norsk lov er mer generell når det kommer til dyr i kjøretøy, har svenske Jordbruksverket utarbeidet konkrete regler for transportering av hunder i bil. Her står det blant annet at:

  • Hunden kan være maks tre timer alene i et kjøretøy.
  • Du kan ikke forlate hunden alene i bilen hvis temperaturen går over 25 plussgrader eller under fem minusgrader.

– Det er viktig å være klar over at tre timer oftest blir altfor lenge i varmt vær, slik tabellen på våre nettsider viser. I slike saker når det er varmt ute, bør ikke hunden overlates til seg selv inne i lukket bil, sier Tronerud.

Han mener vi burde bli flinkere til å la hunden få lov til å ligge hjemme i stedet. Det som skjer når bilen er overopphetet, er at luften også er ganske mettet med fuktighet. Dette fører til at hunden ikke klarer å avgi overskuddsvarme. Den blir med andre ord for varm innvendig, noe som kan gi skader på indre organer.

Hvis du finner en medtatt hund i en varm bil, er det ifølge Tronerud viktig å få dyret i skyggen, gjerne med gjennomlufting. Slik går nedkjølingen gradvis og ikke for brått. Hunden kan også kjøles ned ved å fuktes med vann, men dette bør ikke være for kaldt.

– I tillegg er det viktig at hunden får tilgang på rikelig med friskt vann. Dersom hunden er bevisstløs må man umiddelbart oppsøke veterinær for å gi hunden den behandlingen som kreves, sier veterinæren.

Ikke straffbart

Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen mener det er viktig å aksjonere raskt dersom du anser situasjonen som kritisk.

Foto: Roald Marker / NRK

NRK.no har vært i kontakt med Politidirektoratet som opplyser at de ikke har statistikk på antall tilfeller hvor biler har blitt så overopphetet at det har eller kan ha kommet til skade for barn eller dyr.

UP-sjef Runar Karlsen opplyser at politiet får flere meldinger om barn i varme bilder hver sommer. Han mener det er viktig å aksjonere raskt, og bruke de virkemidler som er nødvendige.

– Det kommer så klart an på hvor kritisk det er å få barnet ut av bilen raskt. Oppfatter du det slik at det ikke er tid til å vente, så må du gjøre det som er nødvendig og knuse ruta. Hvis ikke må du prøve å få bilen opp på vanlig måte ved å kontakte eier eller politi, sier Karlsen til NRK.no.

Han legger til at å knuse bilruten ikke er straffbart, om du oppfatter situasjonen som kritisk.

– Det regnes i utgangspunktet som innbrudd i bil, og man kan jo i ettertid spørre seg om det var nødvendig for å redde barnet. Men i slike tilfeller er det en nødvergesituasjon, sier Karlsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)