Hopp til innhold

Bh oppdager kreft

Med det rette undertøyet, kan du avsløre brystkreft på et tidlig tidspunkt.

BH

Illustrasjonsfoto

Foto: Colourbox

Lenge siden du sjekket brystene for unormale klumper? I fremtiden kan kanskje bh-en gjøre jobben for deg, skriver Videnskab.dk .

En engelsk professor har nå utviklet en brystholder med innebygget scanner, som holder øye med om brukeren holder på å utvikle brystkreft.

Bh-en kan oppdage kreft før svulsten får utvikle og spre seg, og kan ifølge forskerne også brukes til å måle effekten av behandling hos brystkreftpasienter.

Det praktiske plagget ble vist fram ved Center for Tekstilforskning i København før helgen.

Overvåker temperaturen

Elias Siores

Professor Elias Siores er mannen bak den smarte bh-en.

Foto: University of Bolton

Bh-en har et innebygget nett av mikrobølgeantenner i stoffet. Antennene overvåker temperaturen i brystvevet.

Dersom temperaturen stiger, kan det bety at brystkreft er under utvikling.

Celleaktiviteten, og dermed temperaturen, er nesten alltid høyere i kreftvev enn i friskt brystvev. Temperaturøkningen skjer allerede på et svært tidlig stadium.

Kvinnen blir advart av en alarm, slik at hun kan gå og få utført en skikkelig undersøkelse.

I Norge får alle kvinner mellom 50 og 69 år tilbud om rutinemessig mammografi annethvert år. Utover dette må kvinner selv ta initiativ for å få undersøkt brystene.

Dyrt å produsere

Ingen har hittil våget å satse på masseproduksjon av den smarte bh-en. I likhet med mange andre "smarte tekstiler" er det store oppstartskostnader forbundet med produksjon.

Over 2700 kvinner får brystkreft i Norge hvert år. Dødeligheten ligger på rundt 25 prosent, ifølge Kreftregisteret .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)