Hopp til innhold

Betennelse kan utløse depresjon

Betennelse i kroppen gir to til tre ganger økt risiko for depresjon, ifølge en omfattende dansk studie.

Deprimert

Forskningen viser at kropp og sinn henger nøye sammen og at sykdom i det ene systemet kan gi ubalanse i det andre, mener forskeren bak studien.

Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

Betennelse forårsaket av sykdom eller usunn livsstil skader ikke bare kroppen fysisk. Den kan også påvirke sinnstilstanden og utløse en depresjon.

Det er konklusjonen til en gruppe forskere fra Herlev Hospital og Universitetet i København, etter å ha intervjuet og analyserte informasjon fra over 73.000 kvinner og menn i alderen 20 til 100 år.

Også tidligere norske studier tyder på at betennelse i kroppen er knyttet til depresjon.

Risikoen øker med CRP-nivået

Den danske studien ble nylig publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskiftet Archives of General Psychiatry.

I studien kartla forskerne informasjon fra deltakerne som hadde hatt en skjult betennelse i kroppen. Blodprøver og CRP-nivå ble målt og analysert helt tilbake til 1991.

I tillegg undersøkte forskerne det danske personregisteret for å følge alle deltakernes kjøp av antidepressiva på apoteket.

Forskerne fikk også oversikt over hvilke deltagere som i løpet av den angitte perioden ble innlagt på sykehus på grunn av depresjon.

Hvis det inflammatoriske proteinet CRP blir forhøyet, er risikoen for å utvikle depresjon to til tre ganger større, fant forskerne til slutt ut.

CRP står for C-reaktivt protein. Proteinet produseres i leveren, og nivået av CRP stiger når en betennelsesreaksjon begynner i kroppen.

– Risikoen for betennelser øker med usunn livsstil, fedme og kroniske sykdommer. Vårt budskap er at man skal unngå å komme i en situasjon hvor man har en økt mengde av inflammatoriske proteiner i kroppen.

Det sier professor og leder av forskningsprosjektet Borge Nordestgaard, til Videnskap.dk.

Rundt 21 prosent av testpersonene hadde CRP-nivå over 3 milligram per liter. Disse personene var også mer stresset, hadde økt bruk av antidepressiva og flere sykehusinnleggelser på grunn av depresjon enn deltakerne med lavere CPR-nivå under 1 milligram per liter.

– Forskningen gir oss mer kunnskap om depresjon. Det viser at kropp og sinn henger nøye sammen og at sykdom i det ene systemet kan gi ubalanse i det andre, sier Nordestgaard.

Fortsatt uklarheter

– Det kan virke som betennelsesmolekylene påvirker noen nevrotransmittere og reseptorer i hjernen som bestemmer sinnstilstanden og regulerer humøret vårt, legger Marie Kim Wium-Andersen til.

Hun deltok i studien som en del av hennes doktorgradsprosjekt ved Universitetet i København.

Wium-Andersen mener det er en klar sammenheng mellom depresjon og betennelse, men forteller at den bakenforliggende årsak fortsatt er ukjent.

– Vi kan ikke bevise hva som er den endelige årsaken, og dette bør undersøkes nærmere i fremtidige studier, sier hun og understreker at det i prinsippet kan være omvendt; at det er depresjonen i seg selv som utløser en betennelse.

En tredje mulighet kan være at det er en enkelt sykdom i kroppen som utløser betennelse og depresjon.

– Det eneste vi kan si med sikkerhet er at det er en sammenheng mellom de to tilstandene, sier Wium-Andersen til Videnskap.dk.

Norsk forskning peker i samme retning

Knut Hestad, professor i nevropsykologi ved NTNU, kjenner godt til temaet og har blant annet skrevet en oversiktsartikkel om betennelse og depresjon.

I 2004 ga i tillegg Hestad ut en forskningsartikkel hvor han undersøkte nivået av signalproteinet TNF-alfa før og etter elektrosjokkbehandling.

Knut hestad

– Vi ser helt klart en sammenheng mellom betennelse og depresjon, særlig ved alvorlige depresjoner. Årsakssammenhengen er derimot vanskeligere å forklare, sier professor i nevropsykologi, Knut Hestad.

Foto: Privat

– TNF-alfa er et cytokin, det vil si et signalstoff kroppen produserer som reaksjon på for eksempel infeksjoner, og er et uttrykk for betennelser i kroppen, sier Hestad til NRK.no.

– Vi så at deprimerte pasienter hadde forhøyet TNF-alfa-nivå. Funnene viste at det er en sammenheng mellom betennelse og depresjon, særlig ved alvorlige depresjoner. Når depresjonen gikk tilbake, normaliserte også nivået av TNF-alfa seg, sier han.

Fra tidligere forskning er det også kjent at depresjon og hjertesykdommer henger sammen.

Ved depresjon kan man registrere en økning i betennelsesmarkører i kroppen, ikke i like stor grad som ved en infeksjon, men det er en økning.

– Vi har derfor belegg for å tro at en betennelsesreaksjon i kroppen kan føre med seg depresjon hos mange. Disse markørene skal i utgangspunktet bekjempe infeksjoner, men kan også virke inn på psyken, forklarer han.

Hestad er i likhet med den danske forskeren Marie Kim Wium-Andersen usikker på årsakssammenhengen, og forteller at psykologiske reaksjoner og psykiske traumer også kan gi en aktivering av immunforsvaret.

– Det er derfor mulig at depresjoner også kan utløse en betennelse, men dette er derimot vanskeligere å bevise, sier han

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)