Betalt hotell refunderes ikke

Dersom du har kjøpt fly og hotell hver for seg, har du små sjanser til å få tilbake pengene for hotellet.

Koffert

Betalte hotellopphold er det lite å gjøre noe med.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com


Sitter du fast i utlandet slik at du ikke kommer deg hjem, har du krav på både både overnatting og en alternativ reiserute.

Men dersom du skal på en reise de nærmeste dagene og hotelloppholdet allerede er betalt, har du ikke krav på å få tilbake pengene.

Rent tap

Elise Korsvik

Elise Korsvik, juridisk rådgiver i Forbrukerrådet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I disse dager florerer det av billige flybilletter, og det er mange som benytter seg av disse og kjøper hotell over nettet.

Men nå som flytrafikken står over store deler av Europa, er det mange som ikke har mulighet til å komme seg til hotellet de har betalt for.

- I utgangspunktet må du dekke det tapet selv, men jeg vet ikke hvor langt reiseselskapene har gått nå. Det er mulig de har begynt å mykne litt i kantene, sier Elise Korsvik, juridisk rådgiver i Forbrukerrådet.

Men enn så lenge er det lite som likner på mykhet hos Gjensidige

Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Skadeforsikring.

Foto: Pressebilde

- Det dekkes ikke. Da må man ta det opp med det aktuelle hotellet. De som sitter hjemme og søker en erstatning for hotellutgifter får ikke det. Vi hjelper bare de som ikke kommer seg hjem, opplyser Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Skadeforsikring.

Les også: Er vulkanlufta farlig?


Avbestill overnattingen

Noen har betalt et depositum for hotelloppholdet, noen har betalt hele summen på forhånd, og andre har bare reservert antall netter i sitt navn.

Uansett mener Forbrukerrådet at du bør gi hotellet beskjed om at du ikke kommer.

- Har du bestilt overnatting bør du gi hotellet beskjed så raskt som mulig. Da har hotellet mulighet til å leie ut rommet til andre, forklarer Korsvik.

Hun understreker at selv om du gir beskjed, eller avbestiller, har du fremdeles ikke krav på å få pengene tilbake.

- Men hvis de kan leie det ut til andre og får dobbelt betalt er det kanskje lettere å gi tilbake pengene. Men dersom du må betale for hotellet, kan du ikke rette krav til verken flyselskapet eller reisebyrået for å få dette dekket. Det som skjer nå, er det ingen som rår over, påpeker hun.

Ingen avbestillingsgebyr

Nettsiden Hotels.com er en side mange nordmenn bruker når de kjøper hotellovernatting i utlandet. Her betaler man ved bestilling – og har derfor ikke krav på å få tilbake pengene.

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland, Ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Pressebilde / If

- Hotels.com jobber tett med kunder som berørt av avbestillinger grunnet flytrafikken. Vi tar ikke avbestillingsgebyr, men enkelte hoteller har egne avbestillingsregler som kundene blir gjort oppmerksomme på ved bestilling. Vi prøver å hjelpe våre kunder så mye som mulig, under disse vanskelige om stendighetene, skriver Alison Couper, kommunikasjonsdirektør i Hotels.com, i en epost til NRK.no.

Heller ikke Europeiske Reiseforsikring dekker denne type hotellopphold.

- Det vil det ikke være dekning for. Vi har hele tiden sagt at her er det flyselskapene som er ansvarlig. Forhåndsbetalte hotellopphold vil ikke være omfattet. Vi er inne på transport og forpleiningssiden, ikke forhåndsbetalte billetter, sier Emma Elisabeth Vennesland, Ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Hun legger til at de det siste døgnet har hatt 1400 henvendelser fra kunder som har spørsmål, og 90 prosent av de som ringer alarmtelefonen sitter fast i England.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)