Betaler dyrt for å stå i treningskø

Stappfulle treningssentre gjør at mange bruker treningstiden sin på å stå i kø. På en SATS-time denne uken var det 84 på venteliste.

Trening

På en time på SATS på Storo i Oslo denne uken, er det hele 84 stykker på venteliste - to dager før timen begynner.

Foto: Skjermdump SATS.no/Colourbox

Det kommer neppe som juleflesket på kjerringa at det er mye folk på treningssentrene nå i januar.

NRK.no har tatt noen tilfeldige sjekker av nettbookingen til SATS og Elixia i Oslo denne uken. På svært mange av timene er det mange på venteliste nå.

På en såkalt Puls-time på SATS på Storo, var det hele 84 stykker på venteliste – mens en annen SATS-time hadde 73 på venteliste.

– Vi kan jo ikke bygge treningssentre etter akkurat disse to ukene her i januar, når det er mest trykk. Men vi forstår jo at det er frustrerende å ikke få plass på timene våre, og vi gjør det vi kan for å tilby så mange timer som mulig, sier Lars-Einar Petterson, kommunikasjonssjef i SATS, til NRK.no.

– Stort sett er det ledige plasser, man kanskje ikke på de mest populære sentrene eller midt i rushtiden mellom 16.00 og 20.00, sier han videre.

  • Har du tips til treningssaker vi bør skrive om? Kontakt oss!
skjermdump

På nettsidene til SATS er det lett å se at det er lange ventelister om dagen. Denne skjermdumpen er tatt onsdag ettermiddag, og da var det allerede mer enn fullt på mange av timene på fredag og lørdag.

Foto: Skjermdump SATS.no/montasje

Venteliste tidlig

Ventelistene på Elixia er ikke så mye kortere, med 59 som ventet på det meste – på en Cardio Express-time på Colosseum. Og allerede klokken 12 torsdag formiddag, sto det 33 på venteliste på en Elixia Shape-time klokken 18.35 samme kveld.

– På det meste kan det være over 15 på venteliste, men dette er unntakene ved kun spesielle anledninger, sier Jannike Pedersen, produktsjef for gruppetrening i Elixia, til NRK.no.

– Men 59 som venter er en del over 15?

– Ja, dette må være helt spesielt og et unntak. På Cardio Xpress kan det være vanlig med lange ventelister, for på denne timen er det kun plass til 28 stykker – på andre klasser tar vi inn 50 personer, forteller Pedersen.

På grunn av den store pågangen nå vil Elixia sette opp ekstra Cardio-timer til uken.


Ikke avtalebrudd

elixia

På Elixias nettsider torsdag formiddag var det lange ventelister på flere timer samme kveld.

Foto: Skjermdump Elixia.no/montasje
Martin Skaug Halsos

- Det er ikke avtalebrudd å ha lange ventelister, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Foto: Pressebilde:CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Men hvor lange ventelister og køer skal du egentlig akseptere på treningssenteret? Er det avtalebrudd?

– Nei, det er ikke avtalebrudd når du ikke får plass på timene. Du kjøper et medlemskap til senteret med adgang til å gå dit, du kjøper ikke en garantert plass, opplyser Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, til NRK.no.

– Hadde du betalt for trening til en fast tid hadde det vært annerledes, da hadde du hatt flere rettigheter, fortsetter han.

I fjor fikk Forbrukerrådet inn 373 henvendelser på treningssentre. De fleste klaget på bindingstid og frysing av medlemskap.

Straffesystem

Både SATS og Elixia trøster med at det ofte er folk som ikke møter opp til timer de har booket seg på, og at det dermed er gode sjanser til å få trent dersom du står klar ved døren når timen begynner.

– De som står på venteliste får også tilsendt en sms når det blir ledig plass på timen. Svært ofte får de som står på venteliste plass, slik at dette systemet fungerer svært godt. Hvilket betyr at de fleste medlemmene får plass på den timen de har lyst til å gå på, mener Pedersen i Elixia.

Begge treningskjedene har bookingregler som «straffer» medlemmer som melder seg på for mange timer uten å møte opp, da får ikke medlemmene forhåndsbooke timer i en periode.

Mandag mest fullt

Mandag ettermiddag og kveld er den tiden i uken da det er flest som trener på sentrene. Og vil du ha plass på en av de mest populære timene, er det ikke noe annet enn planlegging som hjelper.

– Dersom det er spesielt viktig for deg å sikre deg en plass på en bestemt time, anbefaler vi at du booker deg plass på timen på nettet med en gang bookingen for den timen åpner, sier Elixias kvinne, Jannike Pedersen.

Lars-Einar Petterson

- Vi kan jo ikke bygge treningssentre etter akkurat disse to ukene her i januar, sier Lars-Einar Petterson i SATS.

Foto: SATS

– Akkurat nå i januar oppfordrer vi medlemmene til å være litt kreative, det viktigste er å få trent. Hvis favoritten din er fullbooket, så prøv en ny time. Eller prøv å trene til andre tider enn de fleste andre, for eksempel i lunsjen, oppfordrer Petterson i SATS.

Er du lei fulle treningssentre, kan du trøste deg med at det allerede i februar er mange som kutter ned på treningen – og du får mer armsleng på tredemølla. Vurderer du å melde deg inn på et nytt senter, har Forbrukerrådet mange tips til hva du bør sjekke først.

Og husk at det fortsatt er gratis å trene ute i naturen, da trenger du ikke å stå i kø heller.

Eksemplene på ventelister er hentet fra nettsidene til SATS og Elixia denne uken. Antall personer på venteliste endrer seg stadig.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)