Hopp til innhold

Rentesmell til alle som ikke betaler nå

Betaler du ikke baksmellen denne uken, straffer skattemyndighetene deg med over ett års renter. Men det er én ting du bør vite før du betaler.

Baksmell

Restskatt? Skatteetaten straffer deg med mer enn ett års renter hvis du ikke gjør opp for deg denne uken. – Ingen grunn til å miste nattesøvnen av den grunn, sier forbrukerøkonom.

Foto: Kim Jansson / NRK

Betalte du for lite skatt i fjor? Da er tiden kommet for å gjøre opp for deg. Skatteetaten ber alle om å betale restskatten innen mai er omme.

Regningen vokser om du ikke betaler i tide. Faktisk blir du straffet med over ett års rentetillegg hvis du betaler etter 31. mai. Rentetillegget er beregnet fra 1. juli 2013 til forfall for første termin for restskatt i 2014.

I fjor betalte 240.000 lønnstakere og pensjonister restskatten innen den første fristen.

– Ingen grunn til å miste nattesøvnen

Kristina Picard

Kristina Picard er forbrukerøkonom i Storebrand og har også vært økonomiekspert i NRK-programmet Teenage Boss.

Foto: Bo Mathisen
Rolf Lothe

Rolf Lothe er fagsjef i interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

Ett år med rentetillegg høres dyrt ut. Men siden renten bare er på 1,08 prosent per år, er det ikke sikkert det er snakk om store beløp.

Skylder du for eksempel staten 7.000 kroner, og ikke betaler summen innen fristen, får du en rentestraff på 86 kroner og 16 øre, ifølge Skattedirektoratet.

Sliter du å skrape sammen penger til restskatten denne uken, er det derfor greit å vite at straffen for å ikke betale før 1. juni mest sannsynlig ikke er så stor.

– Rentene på restskatt kommer ikke opp i de helt store summene, nei, så det er ingen grunn til å miste nattesøvn over dette hvis du ikke kan betale nå, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand, til NRK.no.

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen er enig.

– For de aller fleste er det veldig små beløp det er snakk om, så det er ingen vits å lage et stort poeng ut av at man må betale før juni. Det var mye viktigere før, da rentene på restskatt var mye høyere, sier Lothe til NRK.no.

Men pass på når skatteoppgjøret kommer

Forbrukerøkonom Picard sier at dersom du velger å ikke betale nå, må du i hvert fall sørge for å sette av penger til regningen forfaller.

– Er du av dem som har lett for å miste oversikten over pengebruken i ferien, anbefaler jeg å gjøre unna restskatten nå, sier Picard.

Fristen for å betale restskatt på over tusen kroner er tre og åtte uker etter at skatteoppgjøret kommer, og tidligst 20. august (se faktaboks).

Slurver du med disse fristene, får lommeboken svi.

– Hvis du ikke betaler innen fristen på fakturaen, får du forsinkelsesrenter på 9,5 prosent, og da snakker vi med ett om litt høyere summer, sier Picard.

Aner du ikke hva du skal betale?

Mariken Holter

Mariken Holter er kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet.

Foto: Baard Brinchmann

Hvordan vet du hva du eventuelt skal betale i restskatt? For skattytere som har endret selvangivelsen, kan det være vanskelig å vite den helt nøyaktige summen før skatteoppgjøret kommer. Da forslår Skattedirektoratet følgende:

– De som har gjort endringer i selvangivelsen som kan påvirke den endelige skatteberegningen, kan beregne skatten med en kalkulator på Skatteetatens nettsider, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skattedirektoratet til NRK.no.

Betaler du for mye, vil du få renter av beløpet beregnet fra 31. mai i år til skatteoppgjøret er klart. Og hvis du betaler for lite, får du et aldri så lite vedlegg når skattedommen kommer:

– Dersom du har betalt inn ekstra skatt før 31. mai, men fortsatt mindre enn den endelige skatteberegningen, vil du få en regning på den gjenværende skatten sammen med skatteoppgjøret, sier Holter.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)