NRK Meny

Besøk i Barentsburg

Den norske presten Leif Magne Helgesen på Svalbard er ikke så ”stiv” i russisk. Men med gloser på flere språk og kroppsspråk i tillegg, gjør russere og nordmenn seg forstått overfor hverandre.

Svalbardprest leif Magne Helgesen og Aleksej.
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Det russiske gruvesamfunnet Barentsburg på Svalbard får av og til besøk fra sine norske kolleger. Det hender at både den norske presten og andre tar seg en tur. Reisa dit kan gjøres både med båt, snøskuter eller helikopter. det sier sokneprest Leif Magne Helgesen som denne gang drar på besøk.

Det gamle gruvesamfunnet er forfallent og er ikke lenger i så god stand som før. Det ser fattigslig ut og bærer bud om en fordums storhetstid, sier Helgesen.

23 år gamle Aleksej jobber på et varksted. Han snakker litt engelsk, og også lært seg litt norsk. Reporter Kjetil Lillesæter følger det slik at den gamle sovjetisk kommunistiske ånd ennå sitter i veggene i verkstedhallen.

Barentsburg

Barentsburg

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Det er som om to forskjellige verdener møter hverandre når den norske presten hilser på den russiske arbeideren. Det russiske samfunnet på Svalbard teller nå om lag 500 personer.

Den norske presten er ikke så ”stiv” i russisk, og med gloser på flere språk og kroppsspråk i tillegg, gjør de seg forstått overfor hverandre.

Aleksej leder den mekaniske bedriften og har vært på Svalbard et par år. Om et halvt års tid reiser han tilbake til Russland.

Prestebesøk i Barentsburg.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.