NRK Meny
Normal

Besøk i Barentsburg

Den norske presten Leif Magne Helgesen på Svalbard er ikke så ”stiv” i russisk. Men med gloser på flere språk og kroppsspråk i tillegg, gjør russere og nordmenn seg forstått overfor hverandre.

Svalbardprest leif Magne Helgesen og Aleksej.
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Det russiske gruvesamfunnet Barentsburg på Svalbard får av og til besøk fra sine norske kolleger. Det hender at både den norske presten og andre tar seg en tur. Reisa dit kan gjøres både med båt, snøskuter eller helikopter. det sier sokneprest Leif Magne Helgesen som denne gang drar på besøk.

Det gamle gruvesamfunnet er forfallent og er ikke lenger i så god stand som før. Det ser fattigslig ut og bærer bud om en fordums storhetstid, sier Helgesen.

23 år gamle Aleksej jobber på et varksted. Han snakker litt engelsk, og også lært seg litt norsk. Reporter Kjetil Lillesæter følger det slik at den gamle sovjetisk kommunistiske ånd ennå sitter i veggene i verkstedhallen.

Barentsburg

Barentsburg

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Det er som om to forskjellige verdener møter hverandre når den norske presten hilser på den russiske arbeideren. Det russiske samfunnet på Svalbard teller nå om lag 500 personer.

Den norske presten er ikke så ”stiv” i russisk, og med gloser på flere språk og kroppsspråk i tillegg, gjør de seg forstått overfor hverandre.

Aleksej leder den mekaniske bedriften og har vært på Svalbard et par år. Om et halvt års tid reiser han tilbake til Russland.

Prestebesøk i Barentsburg.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.