NRK Meny
Normal

Tollvesenet auksjonerer bort beslag på nettet

Hvis du har lurt på hva som skjer med varene som blir stoppet i tollen får du svaret her. Tollvesenet auksjonerer bort beslaglagte varer på QXL.

Nettauksjon

Her er noe av det du kan by på i nettauksjonen til Tollvesenet. Kjøkkenvifte, smykker, keramikkvaser og bilhjul.

Foto: Skjermdump / Tollvesenet

Wenche Fredriksen

Auksjonene er ganske populære, sier Wenche Fredriksen.

Foto: Tollvesenet

Det er ikke bare privatpersoner som ser sitt snitt til å tjene penger på ting de ikke lenger bruker.

Tollregion Øst-Norge selger beslaglagte varer på nettauksjonen QXL flere ganger i året.

Vi beslaglegger alle typer varer på Svinesund. Når saken er avgjort hos politiet og de går for inndragning av varene blir de solgt på auksjon, sier Wencke Fredriksen, kontorsjef for grensekontrollen på Svinesund til NRK.no.

Sjekk hvilke varer du kan by på her.

Har ikke betalt moms

Har du vært i utlandet i mer enn 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 6000 kroner uten å fortolle dem.

Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert alkohol- og tobakkskvoten.

Har du med mer enn dette må du kjøre gjennom rød sone for å fortolle varene. Hvis ikke kan du bli fratatt varene dersom du blir stoppet.

Beslagene kommer som oftest av at en bil har kjørt på grønt, og med dette signaliserer at føreren ikke har noe å fortolle.

– Dersom sjåføren blir stoppet i en kontroll og har med seg varer som skulle vært fortollet, inndrar vi varene. Dette gjelder som oftest tollfrie varer som sjåføren skulle betalt moms for, forklarer Fredriksen.

Kjører du på rødt betaler du moms og kan kjøre videre, men det er for sent å betale moms dersom har kjørt på grønt og senere blir stoppet.

– Det er derfor vi inndrar varene. I tillegg blir sjåføren politianmeldt og de får ofte en bot i tillegg, legger hun til.

Staten tar inntekten

Tidligere måtte du møte opp for å delta på auksjonen, men nå er Svinesund med i et prøveprosjekt der de auksjonerer på QXL.

– Det er ganske populært og en del av varene går for ganske høy pris. Varene varierer fra auksjon til auksjon, men det kan i grunnen være alt mulig, opplyser Wenche Fredriksen.

De har auksjon flere ganger i året, og inntektene går til staten.

– Tollregion Øst-Norge har samarbeidet med QXL i cirka tre år. Det er Toll- og avgiftsdirektoratet som har inngått en sentral samarbeidsavtale med QXL på vegne av tollregionene, sier Jan Erik Hærum, seniorrådgiver i Tollregion Øst-Norge til NRK.no.

Foreløpig er det kun Tollregion Øst-Norge som har avviklet tollauksjoner via QXL, men de har også solgt varer på vegne av Tollregion Sør-Norge og Tollregion Nord-Norge.

– I 2010 innbrakte de tre tollauksjoner som ble avviklet omlag 1.100.000 krone til statskassen. De to auksjoner vi har hatt hittil i 2011 har innbrakt cirka 540.000 kroner til statskassen, legger han til.

Mye rart

Det er ikke bare Finn torget som har mye rart til salgs.

Tollauksjonen har også en del fiffige eksempler:

I tillegg ligger det ute en hel haug med vinduer, en MacBook pro, utstyr til seilbrett, sykler og tv.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.