NRK Meny
Normal

Kan ha fusket med rødvinens helseeffekt

Det påstås stadig at rødvin er bra for helsen - på grunn av stoffet resveratrol. Men nå beskyldes en anerkjent resveratrol-forsker for fusk.

Rødvin

Fusket påvirker ikke hele forskningsfeltet, som går videre, ifølge en annen forsker.

Foto: Hilde Jensen Grandaunet / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Universitetet i Connecticut, USA, har informert intet mindre enn 11 legetidsskrifter om at en av deres forskere synes å ha forfalsket resultater om helsegevinstene ved rødvin, ifølge CNN.

Forskningsdirektør Dipak K. Das beskyldes for å ha manipulert forskningsdata ved hele 145 tilfeller. Det mener et tilsyn som har gått forskningen hans i sømmene over en treårsperiode.

Uredelighetene pågikk over sju år og er presentert i 26 tidsskrift, ifølge en rapport fra tilsynet.

Les også: Resveratrol gunstig for mus' helse

Forskeren sies opp

Das er en anerkjent og velkjent forsker på helsegevinstene ved resveratrol, som finnes i rødvin (fra drueskall) og enkelte planter. (Stoffet selges som kosttilskudd over hele verden.)

Nå er forskningsdirektøren i ferd med å bli sagt opp og Universitetet har frosset alle midler til laboratoriet hans.

Selv benekter Das påstandene om fusk og ønsker ikke å kommentere saken overfor CNN.

Les også: Rødvin og sjokolade forlenger livet

Påvirker ikke feltet

Andre resveratrol-forskere mener at fusket ved Universitetet i Connecticut ikke vil ha noen voldsom effekt på feltet som sådan. Das har stort sett fokusert på resveratrol i forhold til hjertesykdom, hvilket bare er ett av helseproblemene resveratrol sies å å ha en gunstig effekt på.

– Dette skaper litt kaos, men at det har vært fusket med Das' forskning på hjertehelse, påvirker ikke hele feltet, sier Joseph A. Baur ved universitetet i Pennsylvania, USA, til CNN.

– Forskningen på resveratrol står fortsatt på solid grunn og vil gå videre, selv om denne type avsløringer er noe man aldri ønsker å se.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.