Kan ha fusket med rødvinens helseeffekt

Det påstås stadig at rødvin er bra for helsen - på grunn av stoffet resveratrol. Men nå beskyldes en anerkjent resveratrol-forsker for fusk.

Rødvin

Fusket påvirker ikke hele forskningsfeltet, som går videre, ifølge en annen forsker.

Foto: Hilde Jensen Grandaunet / NRK

Universitetet i Connecticut, USA, har informert intet mindre enn 11 legetidsskrifter om at en av deres forskere synes å ha forfalsket resultater om helsegevinstene ved rødvin, ifølge CNN.

Forskningsdirektør Dipak K. Das beskyldes for å ha manipulert forskningsdata ved hele 145 tilfeller. Det mener et tilsyn som har gått forskningen hans i sømmene over en treårsperiode.

Uredelighetene pågikk over sju år og er presentert i 26 tidsskrift, ifølge en rapport fra tilsynet.

Les også: Resveratrol gunstig for mus' helse

Forskeren sies opp

Das er en anerkjent og velkjent forsker på helsegevinstene ved resveratrol, som finnes i rødvin (fra drueskall) og enkelte planter. (Stoffet selges som kosttilskudd over hele verden.)

Nå er forskningsdirektøren i ferd med å bli sagt opp og Universitetet har frosset alle midler til laboratoriet hans.

Selv benekter Das påstandene om fusk og ønsker ikke å kommentere saken overfor CNN.

Les også: Rødvin og sjokolade forlenger livet

Påvirker ikke feltet

Andre resveratrol-forskere mener at fusket ved Universitetet i Connecticut ikke vil ha noen voldsom effekt på feltet som sådan. Das har stort sett fokusert på resveratrol i forhold til hjertesykdom, hvilket bare er ett av helseproblemene resveratrol sies å å ha en gunstig effekt på.

– Dette skaper litt kaos, men at det har vært fusket med Das' forskning på hjertehelse, påvirker ikke hele feltet, sier Joseph A. Baur ved universitetet i Pennsylvania, USA, til CNN.

– Forskningen på resveratrol står fortsatt på solid grunn og vil gå videre, selv om denne type avsløringer er noe man aldri ønsker å se.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.