Bensinen kan bli dyrere

Vi kan få dyrere drivstoff allerede i neste uke, dersom USA får på plass en gjeldsavtale i morgen.

Bensinpumpe

I dag koster det 14,48 kroner literen for 95 blyfri på Statoil. Allerede neste uke kan bensinen bli dyrere, som følge av høy oljepris i USA.

Foto: Storfjell, Ingar / Aftenposten
Thina Saltvedt, råvareanalytiker i Nordea

Det er vanskelig å vite hva bensinprisen vil bli, men prisøkningen kan komme allerede neste uke, forklarer Thina Saltvedt fra Nordea.

Foto: Johan B. Sættem

Oljeprisen steg med flere dollar fatet denne helgen.

Dersom den amerikanske gjeldsavtalen kommer på plass i morgen, kan vi få dyrere bensin i Norden, skriver Politiken på sine sider.

- Tirsdag 2. august er siste frist for avtalen, og alt peker på at den vil gå gjennom da, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea til NRK.no.

Les også: Dyrt drivstoff kan gi kjempesmell

Kan bli dyrere fra neste uke

I helgen steg oljeprisen fra 116 til 119 dollar fatet.

Hvor mye dette vil påvirke våre bensin- og dieselpriser, avhenger blant annet av kronekursen.

- Det er vanskelig å vite hva bensinprisen vil bli, men prisøkningen kan komme allerede neste uke, forklarer Saltvedt.

I dag koster det 13,47 kroner literen for diesel, og 14,48 kroner literen for 95 blyfri hos Statoil. Dette kan altså bli dyrere neste uke.

Prisene oppdateres som oftest ukentlig, og økningen vil gjelde både i Norge, Danmark og Sverige.

Les også: Rekordhøge bensinprisar i Norge

Positiv til avtalen

Selv om gjeldsavtalen i USA kan føre til dyrere drivstoff her hjemme i Norge, er Thina Saltvedt positiv til avtalen.

- Avtalen gjør at USA kan betale ned på gjelden sin, og mange av regningene forfaller allerede i morgen. Når de kan betale ned gjeld blir økonomien mer optimistisk, forklarer oljeanalytikeren.

Dersom de ikke hadde fått på plass en gjeldsavtale, kunne de risikert at flere investorer hadde tatt pengene sine ut av markedet.

- Nå viser USA at de kan betale gjelden sin. Med høyere aktivitet og bedre utsikter for veksten i den amerikanske økonomien, blir behovet for olje større. USA bruker 20 prosent av all verdens olje, og når dette forbruket stiger, da stiger også prisen på oljefatene – som igjen øker prisen på drivstoff i Norden, legger hun til.

Les også: Bensinprisene stiger

TV og radio

Norsk livsstilserie. Bergensjenta Anne Gunn Rosvold har lenge hatt ein draum om å bu i ein husbåt. No vil ho få bygd ein moderne bustad som ho kan ta med seg på tur. Å realisere draumen om sitt eige hus, er både spanande og krevjande. Programleiar Frode Søreide har følgt seks norske familiar frå byggeprosessen startar til draumehuset står ferdig. (2:5)
Medisinsk kunnskapslek. 
Hvem er best til å gjette hva det feiler ekte pasienter? Vanlige folk med nettbrett eller leger med sin erfaring og kunnskap? Hvordan går det når de rutinerte legene utfordres av et familielag? Programleder Kjetil Røthing Askeland. (8:8)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.