NRK Meny
Normal

Bend it like Benedict

Nå har paven fått sitt helt eget fotballag. Vatikanets oppkjøp av klubben AC Ancona skal bringe mer moral inn i den beryktede italienske ligaen.

Pave Benedict XVI og Giovanni Langella fra AC Ancona
Foto: OSSERVATORE ROMANO / AFP

”Av alle uviktige ting er fotball den viktigste.” Det sa den forrige paven Johannes Paul II. Nå ser det ut til at Vatikanet tar ham på ordet. Den nye Paven, Benedict XVI, har nemlig fått sitt eget fotballag! Eller mer korrekt: Centro Sportivo Italiano (CSI), et sportskonglomerat eid av den katolske kirkes «Conference of Bishops», har kjøpt 80 prosent av aksjene i klubben AC Ancona.

Dette er klubben som sammen med storklubbene Juventus, Fiorentina og Napoli rykket ned i tredje divisjon etter at de alle var avslørt for økonomisk snusk.

Den sportslige oppførselen gjennomgår alvorlige moralske utfordringer. Dette er en måte å gjøre fotballen mer moralsk på. Vi ønsker å gjenreise etikken på et område som har gjennomgått en verdikrise.

Erkebiskop Eduardo Menichelli / Daily Telegraph

Strenge etiske regler
Doping, korrupsjon, drap og andre skandalehistorier er vel så mye forbundet med italiensk fotball som maskuline fløtepuser og brylkrem. Det er den lave etiske standarden Vatikanet nå ønsker å heve. Hvordan?

Jo, Anconas spillere underlegges strenge etiske regler. Hvis de blir utvist eller banner, kan de straffes med humanitært arbeid. Ved mange eller alvorlige regelbrudd, kan de innkalles til oppstrammende møter med en moralprekende kardinal. Det er dessuten kontraktfestet at spillerne hver måned skal tilbringe ti timer hos ulykkesrammede og syke barn. Men vil dette virkelig heve moralen hos spillerne eller blir det bare et spill for sakristiet?

- Humanitært arbeid skal jo skje med en indre motivasjon. Men på den annen side: struktur og regler kan skape moral, og dersom spillerne opplever gleden å gjøre noe for andre, kan det komme noe godt ut av det, sier Sigmund Loland, professor i idrett og etikk ved Idrettshøyskolen i Oslo.

Benedetto 16
Pave Benedict XVI later i alle fall til å være personlig engasjert i sin nye ervervelse. Han smilte bredt da lagets spillere forærte ham en rød trøye påskrevet Benedetto 16. Men om AC Ancona klarer å klatre opp i B-serien med den pavelige pekefinger rettet mot seg, det gjenstår å se.

- Hvis moral, her definert av den katolske kirke, viser seg å ikke sanke poeng i ligaen, så har jeg ikke noe tro på forsøket, sier Loland.

Dersom tapene blir mange, vil også ulike prosjekter i den tredje verden tape på den nye moralkodeksen. For å markere at fotball handler om rettferdighet, skal deler av overskuddet nemlig gå til humanitære tiltak i fattige land. Rettferdigheten skal også markeres på hjemmebane. Billettprisene reduseres, og tribuneseksjoner skal reserveres hele familier. I et klima der supporterne kaster scootere på hverandre, er det nok en god idé med nye regler for tribunal oppførsel. Fra nå av er det forbudt å krenke motstanderne med uhøflige eller rasistiske utrop, og bannere og flagg skal kunne vaie i den sydlandske bris uten å vekke provokasjoner. Dette høres da ut som tiltak fra Vålerenga?

Opprydding på høy tid
- Stemningen på tribunen påvirker oss på banen. Jeg måtte gå imot Apeberget i et par rasistiske saker. Det er bra med etiske regler både for spillere og publikum.

Det sier Eivind Arnevåg, tidligere toppspiller på Lillestrøm og Vålerenga. Men Vatikanets forsøk på å heve moralen i italiensk fotball må ikke virke nedlatende, mener han.

- Jeg er litt redd for at man skal tro at det kan spilles fotball på en kristen måte. Fotball har de reglene det har, og det er ofte nok. Men ellers er jeg positiv til alle forsøk på å rydde opp i italiensk fotball - det er på høy tid!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.