Normal

Bekymret for brystkreft

I familien hennes er det mange som har fått brystkreft. Hvordan kan hun vite om hun er i risikosonen?

Bryst (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 år. Begge bestemødrene mine og mamma døde av brystkreft. To av tantene mine, en på hver side av familien, har vært operert for brystkreft.

Jeg har i de siste lest mye om BRCA 1/BRCA 2- genene. Hvordan kan jeg finne ut om jeg er bærer av et av disse genene? Når bør jeg undersøke meg for brystkreft? Jeg har hørt at mamografi ikke hjelper på unge kvinner. Stemmer dette?

Svar fra Jørgen

Hei. Med den familiehistorien du beskriver, bør du absolutt undersøkes genetisk. Dette får du gjort ved at fastlegen din sender en henvising til genetisk institutt ved ditt lokale universitetsykehus.

Det er viktig for deg å få gjort dette fordi det etterpå kan lages et kontrollprogram for deg. Da kan du føle deg trygg.

Folat halverer brystkreft-risiko
Smerter i brystene

Mammografi er ingen 100 prosent sikker undersøkelse og må alltid kombineres med egenundersøkelse og eventuelle andre tilleggsundersøkelser. For deg er dette foreløpig ikke aktuelt.

Ta kontakt med fastlegen din. Dette er viktig.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.