Hopp til innhold

Bekymret for brystkreft

I familien hennes er det mange som har fått brystkreft. Hvordan kan hun vite om hun er i risikosonen?

Bryst (Illustrasjonsfoto)
Foto: BananaStock

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 år. Begge bestemødrene mine og mamma døde av brystkreft. To av tantene mine, en på hver side av familien, har vært operert for brystkreft.

Jeg har i de siste lest mye om BRCA 1/BRCA 2- genene. Hvordan kan jeg finne ut om jeg er bærer av et av disse genene? Når bør jeg undersøke meg for brystkreft? Jeg har hørt at mamografi ikke hjelper på unge kvinner. Stemmer dette?

Svar fra Jørgen

Hei. Med den familiehistorien du beskriver, bør du absolutt undersøkes genetisk. Dette får du gjort ved at fastlegen din sender en henvising til genetisk institutt ved ditt lokale universitetsykehus.

Det er viktig for deg å få gjort dette fordi det etterpå kan lages et kontrollprogram for deg. Da kan du føle deg trygg.

Folat halverer brystkreft-risiko
Smerter i brystene

Mammografi er ingen 100 prosent sikker undersøkelse og må alltid kombineres med egenundersøkelse og eventuelle andre tilleggsundersøkelser. For deg er dette foreløpig ikke aktuelt.

Ta kontakt med fastlegen din. Dette er viktig.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)