Alvorlig kreftsyke blir behandlet på skittent sykehus

Kreftsyke Anne Marit Sveen ble møtt med urene behandlings- og venterom på Radiumhospitalet da hun fikk strålebehandling. – Dette er uholdbart, sier Kreftforeningen.

Møkkete behandlingsrom

Slik ser det ut der de sykeste kreftpasientene venter på behandling på Radiumhospitalet.

Foto: Anne Marit Sveen

Møkkete sykehus

Slik så det ut i korridoren på vei til strålerommet.

Foto: Anne Marit Sveen
Anne Marit Sveen

– Det var møkkete nesten overalt, mener kreftpasient Anne Marit Sveen.

Foto: Privat
Møkkete sykehus

Her sitter kreftpasientene og venter på strålebehandling.

Foto: Anne Marit Sveen
Møkkete sykehus

Anne Marit Sveen tok mange bilder på Radiumhospitalet.

Foto: Anne Marit Sveen

Anne Marit Sveen har lungekreft med spredning til hjernen, og var til strålebehandling på Radiumhospitalet i sommer. Hun har fortalt til Dagens Medisin at hun møtte et svært skittent venterom.

Når NRK.no tar kontakt, kan hun også fortelle at det heller ikke var rengjort på rommet der hun ble behandlet.

Det lå plastkorker der etter at tidligere pasienter hadde fått intravenøst. I tillegg var toalett, bad og gulvene svært skitne, sier Anne Marit Sveen til NRK.no.

Hun snakket også med flere pasienter som ble behandlet i andre etasjer på sykehuset, og de kunne også bekrefte at renholdet var elendig.

Da hun sa fra til sykehuspersonalet, kom det riktignok en mann inn og vasket. Men han sveipet bare over midten av gulvet, så forsvant han, ifølge kreftpasienten.

– Da jeg sa fra nok en gang, fikk jeg inntrykk av at personalet ble oppgitt over at jeg maste. Jeg har vært mye inn og ut av sykehus i flere år, og har aldri klaget. Når jeg sier fra, synes jeg at det er trist å bli møtt på en slik måte, sier Anne Marit.

I tillegg er det skikkelig ille at dødssyke pasienter blir behandlet på urene rom, og jeg har ikke spesielt lyst til å komme tilbake til dette sykehuset igjen, forteller hun.

Les også: Kreftsyk ble behandlet av 90 leger

– Ikke verdig

– Det er trist at det er slike forhold som møter en så sårbar gruppe som kreftpasienter. Å bli møtt med venterom som ser slik ut, er ikke verdig for den enkelte pasient, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen til NRK.no.

I tillegg er kreftsyke pasienter sårbare for smittsomme sykdommer som forkjølelse og ulike former for betennelser. Det er ingen tvil om at renhold har en innvirkning her, understreker Opdalshei.

Han forteller at det ikke er ukjent at Radiumhospitalet sliter med vedlikehold, men det er ingen unnskyldning fordi renhold går det an å gjøre noe med.

Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen

– Dette er uholdbart, sier Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

– Det er svært viktig at sykehuset går gjennom sine renholdsrutiner så raskt som mulig, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Kristine Kiær, teamleder ved Helse-,sosial-og eldreombudet i Oslo

– Vi bistår gjerne pasienter som opplever urensligheter med å ta kontakt med helseforetaket, sier Kristine Kiær ved Helse-, sosial -og eldreombudet i Oslo.

Foto: Helse-, sosial og eldreombudet i Oslo

Kristine Kiær ved Helse-, sosial- og eldreombudet i Oslo mener at renhold er et minimumskrav på sykehusene.

Likevel er det ikke mange saker de har fått inn som handler om dårlig renhold den siste tiden.

– Vi bistår gjerne pasienter som opplever urensligheter med å ta kontakt med helseforetaket og eventuelt Helsetilsynet, sier Kristine Kiær til NRK.no.

NRK.no kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet for å få en uttalelse på om det er greit at alvorlig syke pasienter blir behandlet på skitne sykehus. Departementet kommenterte ikke saken, og henviste oss til Radiumhospitalet.

Les også: Ny behandling av kreft – også i Norge?

– Menneskelig svikt

Radiumhospitalet beklager dårlig renhold, og sier at det ikke er slik de skal fremstå.

Gjertrud Risnes Spillum, virksomhetsleder Intern Service ved Radiumhospitalet

– Vi skal ikke fremstå slik, sier Gjertrud Risnes Spillum ved Oslo universitetsykehus, Radiumhospitalet.

Foto: Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet

Dette tar vi på alvor. Vi har mange alvorlig syke pasienter, og er veldig strenge spesielt på renhold av behandlingsrom. Her har det skjedd en menneskelig svikt, sier Gjertrud Risnes Spillum, virksomhetsleder for intern service ved Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet til NRK.no.

Hun forteller at sykehuset følger norsk standard som gir klare føringer for kvalitetsmålinger på utført renhold. Kontrollen utføres jevnlig, men at det også her tydeligvis har sviktet.

Det er i underkant 500 renholdere på sykehuset. Vi gjennomgår alle rutiner med våre renholdere, ledere og fagavdeling for å minimalisere muligheten for at dette skal kunne skje igjen, sier hun.

Hun tilføyer at det er tidligere bestilt nye sofaer til venterommet, og at de skal klare å holde dem rene.

Les også: Helse-Nord får kritikk for å somle med kreftbehandlinger

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)